Geintje

Tijdens de laatste week van juli bood badplaats Long Beach bij Los Angeles, onderdak aan de Summer Nationals. De Spingold Trophee, het belangrijkste onderdeel, viel ten prooi aan het team van Roy Welland (Bjoern Fallenius, Zia Mahmood-Michael Rosenberg, Adam Zmudzinsky-Cezary Balicki). Welland versloeg in de finale van dit knock-out viertallentoernooi het team van Rose Meltzer met: 153-101. Veel publiciteit leverde de aanwezigheid op van Bill Gates en Warren Buffett. Deze bridgende multimiljardairs maakten niet veel klaar, maar lieten zich gewillig interviewen in de demonstratiezaal. Gates wil de jeugd bridge bijbrengen, het liefst op de pc en grootinvesteerder Buffett steekt geen cent in de denksport. Op een van de laatste spellen uit de finale maakte geïnspireerd biedwerk van Zia gehakt van een psychologische actie van Chip Martel:

O/NZ

♠ A H V 6 4

♡ V B 2

♦ A H

♣ H V 4

♠ B 10 8 7

♠5

♡ 5 3

♡ A 10 8 6 4

♦ B 10 6 2

♦V 9 5 4 3

♣ B 9 8

♣10 5

♠ 9 3 2

♡ H 9 7

♦ 8 7

♣ A 7 6 3 2

In de gesloten kamer opende Zmudzinsky de oosthand met een Poolse 2♡. Balicki als west antwoordde met 2♠, waarna NZ niet verder kwamen dan 3SA. Open dit:

West

Noord

Oost

Zuid

Martel

Rosenberg

Stansby

Zia

pas

pas

1♠ (!)

dbl

pas

2♣

pas

3SA

pas

4SA

pas

6SA

a.p.

Martel meende bij voor hem gunstige kwetsbaar op de derde hand zich een geintje te kunnen veroorloven met zijn 1♠ opening. Zia had na het 3SA rebid van zijn partner goed door dat hij de speelkracht van zijn eigen kaart nog niet in beeld had gebracht en deed nog een poging met een kwantitatieve 4SA. Rosenberg had weinig moeite om het af te maken op slem en twaalf slagen waren appeltje-eitje.

De Stichting Topbridge Nederland stuurt aankomend seizoen een semi-professionele kernploeg in de wei. Deze bestaat uit Brink-Van Prooijen, Bruggeman-De Groot, Drijver-Schollaardt, Jansma-Verhees, Muller-De Wijs. Opvallende afwezigen zijn de ambitieuze Huub Bertens en Ton Bakkeren, die wegens drukke werkzaamheden niet beschikbaar zijn.

    • Jan van Cleeff