`EU en VS moeten op één lijn WTO'

Minister Brinkhorst van Economische Zaken vindt het van groot belang voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat de Europese Unie en de Verenigde Staten gezamenlijk optrekken. Hij heeft dit de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Zoellick gisteren laten weten tijdens een ontmoeting in Washington.

,,We moeten niet in een situatie verkeren waarin we elkaar de zwarte piet toespelen'', aldus Brinkhorst. ,,Ik weet dat het ambivalent is omdat de WTO uit 146 leden bestaat en dus Europa en de VS niet zouden mogen domineren. Maar nu is het even noodzaak.''

Volgens Brinkhorst ziet de Amerikaanse regering ook in dat een doorbraak moet worden geforceerd tijdens de WTO-topconferentie in het Mexicaanse Cancún die over anderhalve maand wordt gehouden.

In Cancún hopen de lidstaten van de handelsorganisatie afspraken te maken over verdere liberalisering van de wereldhandel in landbouwproducten, industriegoederen en diensten om de wereldeconomie weer een zet in de goede richting te geven.

Eind 2001 werd in Doha, in de Golfstaat Quatar, de aanzet gegeven tot een nieuwe ronde van multilaterale handelsliberalisering. Deze `Doha-ronde' loopt echter moeizaam, en door een succes in september in Cancún moeten de onderhandelingen worden vlotgetrokken.

De VS en de EU gaven eerder deze week echter wel aan voor Cancún met een gezamenlijk landbouwvoorstel te komen, het grootste struikelblok in de onderhandelingen omdat Europa volgens de VS en andere grote landbouwproducerende landen de eigen agrarische sector teveel beschermt.

Brinkhorst zei gisteren in Washington dat de Amerikanen niet moeten ,,overvragen''. ,,We hebben na jaren van strijd net afspraken gemaakt over een grote hervorming van het Europees landbouwbeleid. Ik weet als voormalig minister van Landbouw hoe zwaar dat is geweest.''

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Zoellick, die de regering-Bush in alle belangrijke WTO-kwesties vertegenwoordigt, erkent volgens Brinkhorst de Europese vooruitgang. Maar het is volgens hem te vroeg om te zeggen dat er in Mexico een akkoord zal worden uitgesleept. ,,Ik proef wel de bereidheid tot concessies bij de Amerikanen.''

Voor Brinkhorst zelf is ook een belangrijke rol weggelegd in Cancún. De Nederlandse minister treedt namens de Europese Commissie op als een van de vice-voorzitters van de conferentie. ,,Ik zie mezelf vooral als een olieman, iemand die olie in de machine brengt als die hapert.''

De bewindsman voert ook de Nederlandse delegatie aan die op 8 september naar Mexico vertrekt voor de vijfdaagse Cancún-besprekingen. Zijn drukke programma zal er volgens Brinkhorst niet toe leiden dat de Nederlandse belangen worden vergeten. ,,Ik kan ze het beste verdedigen in de rol die ik nu toebedeeld heb gekregen.'' Naast Brinkhorst zullen zijn staatssecretaris Van Gennip en minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking naar Mexico afreizen.