DO NOT TOUCH ME

De lucht is loodzwaar. Benzinedampen, de walm van snacks en verschraald Budweiserbier. Dit is Saturday Night Cruise, de grootste, maandelijkse American Car Meeting van Nederland.

Zes keer per jaar op het Haagse industrieterrein Zichtenburg. Corpulente mannen, vergezeld van dames met diepe decolletés, suikerspin in de hand, schuifelen langs de ruim 900 opgepoetste klassieke giganten. Ze werpen een blik in een hier en daar geopende motorkap.

'Please, do not touch me', is te lezen op sommige zeldzame exemplaren. Een Pontiac Bonnerville coupé bijvoorbeeld. Of de Cadillac El Dorado, die met zijn zeven meter lengte en lage, geblindeerde raampjes oogt als een indrukwekkend monster. Was de Amerikaan ooit het privilege van de beter gesitueerde, nu is hij een van de statussymbolen van het lagere echelon.

Er zijn er bij die niet in een taxi stappen als het geen Amerikaan is, zegt de voorzitter van de Cruise Brothers, een van de vele clubs die hier hun auto's laten zien. Of die een bankstel hebben in de vorm van een Chevrolet.

Ze verliezen nog liever hun vrouw dan hun auto. 'Ach, meneer, als u in zo'n zeven liter rijdt, dan begrijpt u waarom. Dat rijdt niet. Dat zweeft.'

Het is the American Dream.

Roel Visser is freelance fotograaf.

Dit is de tweede aflevering van de serie Hartstocht in Holland.

    • Roel Visser