Broer Bush uit kritiek op Cuba-beleid

De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, Jeb Bush, heeft kritiek op het besluit van zijn oudere broer in het Witte Huis, George Bush, om Cubaanse bootvluchtelingen terug te sturen naar hun land.

De gouverneur, die zijn ongebruikelijke uitspraken deed in The Miami Herald, vindt dat twaalf Cubanen die twee weken geleden een regeringsboot stalen voor de overtocht van Cuba naar de VS, politiek asiel hadden moeten krijgen. ,,De goede bedoelingen van de regering in Washington voor deze mensen een vrijgeleide te krijgen ten spijt, is het besluit hen terug te sturen naar een onderdrukkend regiem niet juist. Men verwacht dat ik het altijd eens ben met het beleid van de regering. Dat is wel vaak zo, maar van tijd tot tijd ben ik het er niet mee eens. Dat is dus nu het geval'', aldus Bush, die zei te verwachten dat zijn broer het beleid zal veranderen.

De elf mannen en een vrouw werden onderschept toen zij met met een schip van Geocuba, een Cubaans overheidsbedrijf voor geologisch onderzoek, via Bermuda naar het Amerikaanse vasteland wilden vluchten. Door de Amerikaanse kustwacht werden ze teruggebracht naar Cuba. De VS en Cuba hebben een overeenkomst waarin staat dat Cubanen, die vliegtuigen of schepen kapen of stelen om daarmee illegaal naar de VS te emigreren, vervolgd moeten worden. Het besluit van de regering-Bush om deze overeenkomst na te komen heeft onder bannelingen in Florida grote verontwaardiging gewekt. Washington stemde in met terugzending nadat Havana had verzekerd dat tegen de twaalf niet meer dan tien jaar cel zou worden geëist. In april liet Havana drie kapers executeren.

De Cubaans-Amerikaanse gemeenschap heeft in Florida grote politieke macht. Het incident is door de Democratische senator uit Connecticut en mogelijk presidentskandidaat Joseph Lieberman aangegrepen om president Bush aan te vallen. Het terugzenden zou in strijd zijn met Amerikaanse waarden. De Republikeinse gouverneur van Florida verwacht dat het incident zijn broer volgend jaar stemmen kost en dringt aan op wijziging van het beleid.

In Washington heeft de Senaat na twee jaar de benoeming goedgekeurd van topdiplomaat Roger Noriega belast met Latijns-Amerikaanse zaken. Hij was de tweede keus van Bush die eerder Otto Reich, VS-ambassadeur in Venezuela, had voorgedragen. Noriega was ambassadeur bij de Organisatie van Amerikaanse Staten. Democratische senatoren hadden zijn benoeming gekoppeld aan het opheffen van het reisverbod van Amerikanen naar Cuba.