BROCKENSPOOK

Op reis moet je ver gaan, een toerist wil iets beleven. Eenmaal in het restaurant boven op de Brockenberg (met 1142 m. de hoogste in de Harz) kan men zich te goed doen aan Walpurgissoep, holenbeerham gegarneerd met duivelsoren, heksenfilet geroosterd boven 't vagevuur, opgediend in een bedje van hoppel-poppel uit Satans moestuin – de menukaart uit 1911 werd nooit gewijzigd. Maar daarvoor hoeft men toch de berg niet op.

Het sleutelwoord is `mist'. ,,De kale Brocken heeft een pruik van nevel'', zoals de Duitser zegt. En in die pruik daar wonen heksen, getuige Goethes Faust. De waarheid hieromtrent is iets voor liefhebbers, maar een spook woont op de Brockenberg beslist: het Brockenspook. Voor dit spook zijn drie dingen nodig. Een object – maar niemand gaat zonder eigen lijf een berg op. En mist – daar zorgt de berg zelf voor. Tenslotte: ondergaande zon in het westen.

Men plaatst zich op de top, blik naar het oosten. Wat er dan gebeurt! Je eigen schaduw tot hondervijftig meter uitvergroot, daaromheen aurorisch omkranst met het rood, geel, groen, lila en purper van de regenboog. Je valt op je knieën en stamelt: ,,Maar dat ben ik. Zo groot, zo heilig! Dat ik dat nog mocht beleven!''

Bijkomen in het gastvrije Kurbetrieb Schierke am Brocken, Brockenstrasse 10, 38879 Schierke, tel 03 94 55 3 10

    • Atte Jongstra