Blessures

,,Achteraf denk je: door mijn drie zonen ben ik vanzelf een beetje een jongens-moeder geworden. Wat meer gespierde taal. Wat vaker recht door zee. Maar ze staan waarschijnlijk langer voor de spiegel dan veel meisjes, hoor.''

,,Soms sta ik met een groepje jongens en dan komt er een moeder bij. En dan zegt een jongen `ga weg' tegen zijn moeder. Dat heb ik eigenlijk nooit.''

,,Iedereen zegt dat al mijn jongens op mij lijken. Uiterlijk. En qua doorzettingsvermogen. De wil te presteren op school.''

,,Nee, het brein om te presteren. Ik kan makkelijk leren.''

,,En de sportiviteit. Ik ben ook heel sportief opgegroeid.''

,,Als je zeven, acht bent, begin je door te krijgen dat je aardig kan tennissen. Nu train ik ruim 10 uur per week en zit ik op een school voor topsportkinderen.''

,,En ik kan aardig organiseren. Schooltijden, trainingen, vrijetijdsplanning. Dat is voor jou wel handig. Dan hoef je niet zo na te denken.''

,,Zij is mijn chauffeur en mijn kok.''

,,Wij verbazen elkaar eigenlijk nooit, we kennen elkaar. Nu ja, vorig jaar zomer. Het ging allemaal niet zo lekker door blessures en toen heeft hij in een reeks wedstrijden toch heel goed gepresteerd. Won hij een toernooi.''

,,Dat was een soort Martin Verkerk-actie.''

,,En deze zomer ga je dat weer proberen. Toch?''

,,Ik hoop het. Of ik het bovengemiddeld getroffen heb? Ach. Ik ben me ervan bewust dat ik heel makkelijk redelijke cijfers haal. Maar ik ben weer jaloers op kinderen die nooit blessures hebben.''

,,Om op de topsportschool te mogen blijven moet je in drie jaar Jong Oranje halen. Dat gaat door die blessures niet lukkken. Dus nu moet hij eraf.''

Ofschoon zij in de artsenpraktijk van haar man bijspringt, heeft ze veel tijd kunnen besteden aan de sportcarrières van haar zoons. De middelste speelde ook op topsportniveau. Zij brengt, haalt en plant alles, vanzelfsprekend.

Ze waren zeer op hun hoede. Heel wellevend hielden ze zich volstrekt in. Met soms een blik van verstandhouding voor elkaar.

Dit is het negende dubbelportret uit een serie van tien.

    • Margriet Oostveen