BBC toont leven schrijversfamilie Brontë

Het is te weinig op de Nederlandse televisie te zien: de gedramatiseerde documentaire over de levens van literaire grootheden. In Engeland doen ze dat beter. Vanavond wordt op basis van nieuw onderzoek van de historica Juliet Barker het eerste deel uitgezonden van een gedramatiseerd portret van de 19de-eeuwse schrijfsters Charlotte, Emily en Anne Brontë.

De Brontë's zijn bekend van de boeken met titels als The tenant of Wildfell Hall, Agnes Grey, Wuthering Heights, Jane Eyre, The Belgian essays, The professor, Villete en Shirley. Flarden van indrukken die daaruit opdoemen zijn fragiele vrouwen, winderige heiden, armoede, familiedrama's, hoop, verlangen, alcoholisme, ziektes, trauma's en opgekropte emoties.

De biografie van Barker heeft enkele nieuwe feiten toegevoegd aan wat al van de gezusters, die circa 150 jaar geleden vroegtijdig overleden, bekend is.

In het nagespeelde familieportret wil de ambitieuze Charlotte Brontë (gespeeld door Victoria Hamilton) altijd een stap vooruit zijn, verdedigt ze de reputaties van haar zusters en is ze de drijvende kracht achter hun succes. Verder blijkt dat hun broer Branwell een getalenteerd poëet en schrijver was en dat Emily leefde voor het schrijverschap en zich niets van lezers en critici aantrok.

Uit het verhaal komt ook naar voren dat vader en predikant Patrick Brontë, die door andere biografen werd gedemoniseerd, een aardige, liefhebbende en humoristische man was die de genialiteit van zijn dochters koesterde.

De geschiedenis van de Brontë's speelt in het 19de-eeuwse vuile fabrieksstadje Haworth waar door de heersende cholera een hoge kindersterfte is. Een jaar nadat het gezin met zes kinderen in 1820 de pastorie had betrokken, sterft Brontë's vrouw Maria. Twee kinderen volgen spoedig. De predikant staat alleen voor de opvoeding van zijn drie dochters en zoon. Zij zullen ook voortijdig aan hun einde komen.

In een interview met het programma-informatieblad van de BBC vertelt de 55-jarige Ierse acteur Patrick Malahide content te zijn met zijn rol als vader Brontë. Hij speelt de predikant in de leeftijden van 40 tot 80 jaar. En daar zijn aardig wat pruiken en make-up aan te pas gekomen. Malahide, vaak gevraagd voor autoritaire rollen, zegt: ,,Brontë is een fascinerend karakter. Hij voedde zijn dochters op in een tijd waarin veel mensen dat helemaal niet deden. Hij gaf zijn dochters dezelfde opvoeding als zijn zoon. Brontë, die op Cambridge had gestudeerd, onderwees zijn kinderen in denken, spreken en argumenteren.''

In search of the Brontës: A wish for wings. BBC1, 20.00-21.00u., volgende week slotaflevering.