Baskische club voert actie in Nederland

Leden van de Baskische jongerenorganisatie Segi, die op de EU-lijst van terroristische organisaties staat en in Spanje is verboden, voeren dit weekeinde actie in Nederland.

Dat heeft het Baskenland Informatie Centrum, een Nederlands solidariteitscomité, aangekondigd. Hoeveel Segi-leden precies naar Nederland komen, is niet bekendgemaakt. Justitie in Spanje beschouwt Segi als een kweekvijver voor terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Leden van Segi zouden vandaag publieksmanifestaties en informatieavonden houden in Amsterdam en Nijmegen. In Amsterdam vinden die plaats in het krakersbolwerk Vrankrijk, in Nijmegen in café De Klinker. Morgen staat een demonstratie bij de gevangenis in Alphen aan de Rijn gepland, waar de Bask Alexander Casas Akarregi vastzit, in afwachting van zijn uitlevering aan Spanje.

Akarregi wordt verdacht van betrokkenheid bij een mislukte bomaanslag in Bilbao in september 2002, waarbij twee leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA omkwamen. Hij werd begin vorige maand op Schiphol aangehouden. Zijn aanhangers zijn tegen uitlevering aan Spanje uit vrees voor martelingen en andere schendingen van zijn rechten.

Het openbaar ministerie in Amsterdam zegt vooralsnog niets tegen de komst van Segi te zullen ondernemen, tenzij er sprake is van fondsenwerving. ,,De organisaties die op de EU-lijst staan, zijn op zichzelf niet verboden en het houden van manifestaties is dus niet illegaal. Maar het is wel verboden om deze organisaties financieel te steunen'', aldus de Amsterdamse persofficier van justitie S. de Klerk. Het OM zal de bijeenkomsten wel in de gaten houden, om te zien of er geen andere strafbare feiten plaatsvinden, zoals het bezigen van opruiende taal.

Segi staat sinds 27 december 2001 op de zwarte lijst van de EU. Sinds 5 februari vorig jaar is de organisatie verboden in Spanje. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón besloot hiertoe omdat Segi een voortzetting zou zijn van de verboden Baskische jongerenorganisaties Jarrai en Haika. Verscheidene recentelijk aangehouden leden van de ETA bleken gerecruteerd te zijn uit deze beweging. Segi zelf ontkent de beschuldigingen, maar heeft de terreurdaden van de ETA nooit veroordeeld.

Met name Segi wordt verantwoordelijk gehouden voor de zogeheten kale borroka in Baskenland, de `straatoorlog' die vooral wordt gevoerd met molotov-cocktails. De jongeren steken bijna dagelijks banken en huizen van politieke tegenstanders in brand. Het is ongebruikelijk dat Segi-leden actievoeren in het buitenland.