Autobom in zuiden Rusland: 35 doden

Zeker 35 mensen zijn gistermiddag om het leven gekomen toen een vrachtwagen vol explosieven ontplofte op het terrein van het militair ziekenhuis in Mozdok in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië. Er zouden ook enkele tientallen gewonden zijn. De autoriteiten in Mozdok vrezen dat het dodental nog zal oplopen.

Op het moment van de aanslag zouden er ongeveer 120 patiënten en medewerkers in het ziekenhuis zijn geweest. Het Russische persbureau Interfax meldde op gezag van een militaire bron dat het een zelfmoordaanslag betrof, uitgevoerd door één dader. Militaire functionarissen ter plaatse stelden voor onafhankelijkheid strijdende Tsjetsjenen verantwoordelijk.

De slachtoffers zijn vooral Russische militairen die in Tsjetsjenië actief zijn. De vrachtwagen ramde een hek en kwam voor de ingang van het ziekenhuis tot ontploffing. De explosie sloeg een krater van vijf meter breed, aldus ooggetuigen. De hulpverlening aan de slachtoffers verliep moeizaam doordat het verwoeste gebouw in brand vloog.

Noord-Ossetië grenst aan de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. In Mozdok zijn de belangrijkste militaire hoofdkwartieren gevestigd voor de Russen die in Tsjetsjenië tegen de moslimrebellen vechten. De Russische president Poetin, die voor 5 oktober presidentsverkiezingen heeft aangekondigd in Tsjetsjenië, heeft minister van Defensie Sergej Ivanov naar Mozdok gestuurd.

De aanslag in Mozdok is de zoveelste in een lange reeks waarbij al vele tientallen Russische militairen en burgers zijn gedood. Op 23 oktober vorig jaar gijzelden Tsjetsjenen de bezoekers van het Nord-Osttheater in Moskou. Bij de bestorming door speciale Russchische eenheden kwamen 129 mensen om het leven. Vervolgens bracht een onbekende op 28 december een vrachtwagen met springstof tot ontploffing bij het hoofdkwartier van de Moskou-getrouwe regering in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, waarbij bijna 80 mensen omkwamen.

Op 12 mei van dit jaar vielen bij Znamenskoje 59 doden bij de explosie van een Oeral-truck met springstof. Op 5 juni wierp een vrouw in verpleegstersuniform zich onder het roepen van `Allah Akbar' op een bus met militair personeel, eveneens bij Mozdok. Zeventien inzittenden kwamen om. En op 5 juli bliezen twee Tsjetsjeense vrouwen zichzelf op bij het rockfestival `Vleugels' in Moskou, waardoor veertien anderen omkwamen.