Vijf, nee dríé pillen is geen probleem

Eigenlijk mag het niet: XTC of cocaïne bezitten. Maar in de praktijk krijg je geen straf voor het in bezit hebben van kleine hoeveelheden harddrugs. ,,Je moet reël zijn. We hebben al zoveel op ons bordje.`

Oscar stopt de XTC altijd in zijn onderbroek. ,,Mijn boxershorts hebben zo'n gulp van twee flappen stof over elkaar. Daar kun je enorm veel in kwijt'', zegt hij. Anderen smokkelen pillen housefeesten binnen door ze met tape aan de binnenkant van hun riem, of rechtstreeks op hun lichaam, te plakken signaleert Oscar (22). ,,Even ter informatie, er passen tweehonderd pillen in een pakje sigaretten. Zo klein zijn ze.''

Oscar wil niet met zijn echte naam in de krant. Want hij koopt vaak pillen voor vrienden die met hem naar housefeesten gaan. En dealen is strafbaar.

Bij kleine hoeveelheden harddrugs is er weinig aan de hand, zo blijkt. Het slikken van pillen op housefeesten is inmiddels zo ingeburgerd, dat politie en justitie niet meer alle overtredingen vervolgen, zo blijkt na een rondgang langs politiekorpsen en arrondissementen van het openbaar ministerie.

Gemiddeld geldt, dat als je voor het eerst betrapt wordt met een pil XTC of een halve gram cocaïne op zak, je weliswaar een proces verbaal krijgt, maar geen straf. In de meeste gevallen kun je zelfs dezelfde avond nog gewoon doorfeesten.

De regels verschillen per gemeente, per politiekorps en per arrondissement van het openbaar ministerie. In Amsterdam waar morgen housefeest DanceValley wordt georganiseerd, hanteert de gemeente een `nulbeleid' als het gaat om harddrugs, zegt een woordvoerder. Maar de politie zegt pas een boete uit te delen bij vijf pillen. ,,Daarboven gaan we ervan uit dat het handel betreft''. Maar die regel is niet bij alle agenten bekend. Zo zegt een willekeurige agent op dance-feest Shockers in de Rai dat drie pillen geoorloofd zijn. Het openbaar ministerie van Amsterdam dat vervolgens de strafmaat moet bepalen, hanteert de regel dat als je ,,tot vijf pillen'' bij je hebt, je niet wordt vervolgd, zegt een woordvoerder van het OM in Amsterdam. ,,Nee, het is tot drie pillen'', corrigeert persofficier De Klerk later.

De gemeente Utrecht staat bekend als `zero tolerance' gemeente onder partygangers. Daar wordt zelfs wiet afgepakt op feesten. Maar het OM van Utrecht zegt ,,de algemene richtlijn van het college van procureurs generaal' te volgen die zegt (...) geen straf gegeven wordt voor het in bezit hebben van ,,een hoeveel [harddrugs] die doorgaans wordt aangeboden als gebruikershoeveelheid. Hierbij kan worden gedacht aan bv. één bolletje, één ampul, één wikkel, één pil/tablet; in elk geval een aangetroffen hoeveelheid van maximaal 0,5 gram. Het OM van Rotterdam en Groningen doen hetzelfde.

,,Het harddrugsbeleid is momenteel ontzettend vaag in Nederland'', zegt Floor van Bakkum van Unity, een organisatie, ,,supported by Jellinek'', die met vrijwilligers voorlichting geeft op feesten. ,,We proberen al heel lang uit te vinden hoe het precies zit. Op sommigen feesten worden drugs afgepakt en mag je daarna gewoon naar binnen, soms mag dat niet, soms wordt de politie erbij gehaald. Niemand kan er een peil op trekken.''

Nederland zit nu midden in het `partyseizoen' van grootschalige dance-feesten in de openlucht waar per evenement gemiddeld 40 duizend bezoekers op afkomen. Vanavond is Nature 1 in Duitsland waar veel Nederlanders heen gaan. Morgen is DanceValley, in Amsterdam. Dan op 9 augustus DanceParade in Rotterdam, op 17 augustus Love Fields in Landgraaf, 23 augustus Mysteryland in Haarlemmermeer. Dan in oktober Thunderdome in Utrecht. ,,Acht weken lang is er elke week wel iets groots'', zegt Oscar.

Voor partyorganisator ID&T is het lastig, al die verschillen in regels per regio. Voor een feest geeft de gemeente de voorschriften, ook over drugs, door aan de organisatie, die de eigen bewakers instrueert. ,,Utrecht schrijft bijvoorbeeld voor dat we één bewaker moeten aanstellen op honderd bezoekers`, zegt Sander Groet van ID&T. ,,In Amsterdam is dat één bewaker op tweehonderd bezoekers. We moeten met elke gemeente afzonderlijk onderhandelen. Soms worden bezoekers boos op ons, omdat in Urecht hun wiet word afgepakt, die ze in Amsterdam wel mogen hebben. Maar wij moeten ons gewoon aan de plaatselijke regels houden.`

Er zijn ook verschillen in boetes voor overtreders. Het arrondissement Rotterdam rekent ,,220 euro per pil'', zegt een woordvoerder. Amsterdam ,,biedt bij drie pillen een transactie aan van 250 euro voor first offenders'', zegt persofficier De Klerk. Het parket van Den Bosch hanteert ,,100 tot 150 euro per gram'', zegt een woordvoerder. ,,Een halve gram mag je hebben voor eigen gebruik'', zegt zij. Overigens bevat één XTC-pil vaak al 1 gram werkzame drugs, zo berekende het Trimbos instituut (zie kader).

Alle woordvoerders van justitie wensen te benadrukken, dat hun regels alleen gelden als er geen `dealer-indicatie' is. Dit betekent dat als justitie vermoedt dat iemand pillen doorverkoopt, zij vervolging instelt. En het moet de eerste keer zijn dat iemand met drugs gepakt wordt. Maar ook die regel geldt niet overal, zegt het OM Amsterdam. ,,De tweede keer krijg je een waarschuwing, de derde keer wordt pas zwaarder geschut ingezet'', aldus een woordvoerder.

Het landelijke openbaar ministerie heeft er begrip voor dat de arrondissementen verschillende regels hanteren, zegt een woordvoerder. ,,Ik kan me goed voorstellen dat Amsterdam er anders mee omgaat, omdat daar meer overtredingen plaatsvinden. Overigens, het is natuurlijk niet gedogen. Gedogen is de andere kant opkijken, en dat doen we niet. We nemen drugs altijd in beslag. En er volgt altijd een reactie van het OM als harddrugs wordt gevonden. Zij het in deze gevallen een sepot.''

De politie wil graag in de krant hebben dat ,,de leek nu niet moet gaan denken dat je pillen bij je mag hebben'', aldus een woordvoerder van de politie Haaglanden. Maar ook de politie is niet eenduidig in het harddrugsbeleid. Utrecht is wederom het duidelijkst: zero tolerance, zeggen ze. Maar de politie van Sittard maakt ,,niet veel drukte over één of twee pillen. Drie zou ook nog kunnen'', zegt een woordvoerder. ,,Maar ik kan me voorstellen dat dat een grensgeval is.''

Het korps in Den Bosch pakt ,,kleine hoeveelheden af zonder strafvervolging'', zegt een woordvoerder. Dat is op zich vreemd, want op de toegangskaartjes van dance evenement Impulz in Den Bosch staat dat er zero tolerance geldt voor harddrugs. En dat betekent toch: `altijd straf?

Weet je wat het is, zegt een woordvoerder van de politie Sittard. ,,We zijn het er allemaal over eens dat harddrugs verboden zijn. Maar je moet reëel zijn. We hebben al zoveel op ons bordje.`

Even voor de duidelijkheid: de politie fouilleert niet op feesten: dat doet de organisatie. Die pakt de drugs af en haalt vervolgens de politie. De stelregel van ID&T: geen harddrugs naar binnen, zegt Groet. Oscar lacht er om. Hij heeft zich het afgelopen half jaar ,,sufgefeest'', en honderden pillen om zich heen naar binnen zien smokkelen. ,,Piece of cake'', zegt hij. Security mag niet in je onderbroek kijken. Bovendien ,,zoeken ze volgens mij vooral op wapens'', zegt hij.

    • Lukas Keijser
    • Japke-d. Bouma