Vier negens en drie tienen

Rhyenne Zimmerman (21), Life science and technology aan de TU Delft, kreeg dezelfde prijs.

,,Zo'n prijs voor allochtone studenten vind ik terecht. Ik wil best een rolmodel zijn, iemand waar de gemeenschap trots op kan zijn. Op Curaçao was er veel aandacht voor de prijs, er werd over geschreven in de Amigoe, de Nederlandstalige krant. Iemand hier in de flat in Den Haag waar ik woon had dat stukje opgehangen, en ik werd herkend in de supermarkt, dat is toch leuk?''

Ik was de beste vwo-leerling van de Antillen. Ik had vier negens en drie tienen, of omgekeerd, dat weet ik niet meer. Misschien was ik wel de beste van het Koninkrijk, de Nederlandse cijfers ken ik niet. Mijn moeder is directeur van een basisschool, mijn vader accountant. Ze hebben me altijd gestimuleerd om mijn best te doen op school, maar dat deed ik uit mezelf ook wel.

,,Eerst dacht ik aan geneeskunde, toen aan scheikundige technologie. Ik kreeg een brief over de nieuwe studie Life Science & Technology, waarin dat samenkomt. Ik wilde geen proefkonijn zijn, dus heb ik vooraf veel gemaild met de universiteit en toen durfde ik het wel aan. Ik ben nu helemaal enthousiast, ik zit ook in de opleidingscommissie. Misschien word ik medisch onderzoeker, of iets op managementniveau in een farmaceutisch bedrijf.

,,Ik weet niet of er een vereniging is voor Antilliaanse studenten, ik heb er geen behoefte aan. Ik zie mijn vrienden van school op Antilliaanse feesten, en via MSN chatten we met elkaar. Omdat ik voor de Amigoe een column heb geschreven over mijn ervaringen hier, hebben zich meer Antillianen gemeld voor deze studie. Op verzoek van de studieadviseur ga ik in september twee Antilliaanse eerstejaars begeleiden. Mede-studenten vinden het leuk dat ik van Curaçao kom, ze vragen er veel over. Vervelende ervaringen heb ik niet.

,,Ik ben me niet erg bewust van het feit dat ik zwart ben. Ik voel me niet allochtoon, en zeker niet belemmerd in wat ik wil doen. Dat ligt aan mijn persoonlijkheid, ik laat me niet belemmeren. Je kunt zelf beslissen om je niet tegen te laten houden. Dat allochtone vwo'ers vaker gaan studeren, verbaast me niet. Er is vanuit de eigen cultuur meer druk om te presteren, je moet iets waarmaken. Mijn zus en ik worden erg gestimuleerd om ervoor te zorgen dat we later op eigen benen kunnen staan. Bovendien komen we uit Curaçao naar Nederland met een doel: studeren. Dan moet je dat ook gaan doen.''