Vervalsers Arubaanse munt gepakt

Met het oprollen van een bende valsemunters in Colombia begin dit jaar is een einde gemaakt aan het vervalsen van tientallen Arubaanse muntstukken van vijf florin.

Dat zegt de president van de Centrale Bank van Aruba, A.R.Caram. Volgens de bankpresident zijn vanaf 2000 de valse vierkante vijfmuntstukken van het kalenderjaar 1997 op Aruba aangetroffen. Caram zegt dat de valsemunters geen schade hebben berokkend aan de Arubaanse economie. ,,De omvang was gering. Niet alleen in absolute zin, maar ook gemeten naar internationale maatstaven. Als je kijkt naar hoeveel Canadese dollars zijn vervalst, dan was dat bij ons echt minimaal.''

Het muntstuk dook voor het eerst op in 2000. De bank waarschuwde het publiek om alert te zijn: ,,De echte florin munt is magneetgevoelig, terwijl de vervalste munt magneetbestendig is''. Ook was de afbeelding van de Koningin glanzend, terwijl zij op de echte florin `gematteerd' is.

Volgens de bankpresident is overigens ook niet de omvang van de vervalsing bepalend voor de mogelijke economische schade, ,,maar de publiciteit erover kan het vertrouwen in de munt ondermijnen''.

Aan de Koninklijke Nederlandse Munt BV in Utrecht, waar de Arubaanse munten worden geslagen, is opdracht gegeven een nieuw stuk van vijf florin te ontwikkelen. ,,Zij onderzoeken hoe technische verbeteringen ervoor kunnen zorgen dat de mogelijkheid tot vervalsing minimaal is''.

Caram zegt niet op te kijken van het valse florin-stuk. ,,De techniek schrijdt voort, ook bij de vervalsers. We moeten constant alert zijn en snel iets de kop in drukken. Ik hoor dat ook de eurobiljetten worden vervalst.''

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) verwijst voor informatie over het valse, Arubaans vijfje naar haar collega's op Aruba. Bij de Arubaanse politie was niemand bereikbaar voor commentaar. Volgens de KLPD-woordvoerder is ook in Nederland wel eens een vervalst muntstuk van vijf gulden aangetroffen. Bankpresident Caram benadrukt dat het aandeel valse munten ,,nog niet in honderdsten van procenten'' is uit te drukken. Dat er uiteindelijk zo weinig vervalsingen zijn gevonden, wijt hij aan het alerte optreden van de bank en de politie.

    • Hans Moll