Vaticaan wil verzet tegen homohuwelijk

Het Vaticaan heeft gisteren rooms-katholieke politici en andere katholieken opgeroepen zich te verzetten tegen de invoering van het homohuwelijk.

In een door kardinaal Joseph Ratzinger, de belangrijkste theologische adviseur van de paus, ondertekend document omschrijft de kerk het homohuwelijk als ,,immoreel en niet bijdragend aan het algemeen belang van de samenleving''. Huwelijk is heilig en homseksuele handelingen gaan tegen de natuurlijke morele wetten in, aldus het Vaticaan.

Het Vaticaan reageert met het stuk op de wetsvoorstellen en wetten in diverse Europese landen waar het homohuwelijk of volledig wordt erkend of waarin homostellen een aantal rechten krijgen toegewezen die voorheen alleen voor gehuwden golden. Nederland is een van die landen.

Het document is een soort strijdplan dat munitie geeft aan katholieke politici die betrokken zijn bij deze wetgeving. Deze kunnen zich wat de kerk betreft beroepen op hun geweten bij hun verzet tegen legalisering van het homohuwelijk en ook tegen de adoptie van kinderen door homostellen. Dergelijke adoptie door homo's doet kinderen op een ,,immorele manier geweld aan,, en is ,,in strijd met het door de VN erkende principe dat de rechten van kinderen moeten worden erkend'', aldus het Vaticaan.

De katholieke fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer, Maxime Verhagen, reageert niet op de brief van de congregatie. ,,In Nederland hebben we een scheiding van kerk en staat'', zegt zijn woordvoerder. ,,Katholieke politici voelen zich niet door het Vaticaan aangesproken.'' Katheen Ferrier, woordvoerder familie- en gezinsbeleid voor de CDA-fractie, vindt het ,,het goed recht'' van het Vaticaan als onafhankelijke staat om dit standpunt naar buiten te brengen.

HOMOHUWELIJK: pagina 3

HOOFDARTIKEL: pagina 7