Van toeval naar gekte

Wie bekend is met de romans van Paul Auster, weet dat de joods-Amerikaanse auteur is gefascineerd door verbazingwekkende gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. De mysterieuze wegen van het lot: al meer dan eens heeft hij dit thema verwerkt in meesterlijke boeken als The New York Trilogy of The Book of Illusions, zijn laatste roman. Dat de schrijver zelf ook regelmatig wordt geconfronteerd met vreemde, betekenisvolle gebeurtenissen blijkt uit het zojuist verschenen Oefeningen in waarheid, een kleine bundel met korte, waargebeurde anekdotes over het toeval in zijn eigen en andermans leven. Zo schrijft Auster over een dubbeltje dat hij verliest in de goot in Brooklyn en dezelfde dag ergens anders terugvindt. En over een vriend, die al tijden vruchteloos op zoek is naar een zeer specifiek boek en op het treinstation tegen een vreemde vrouw aanloopt die hem dat boek zomaar cadeau doet.

Interessant is ook te lezen hoe Auster werd geïnspireerd tot het schrijven van The New York Trilogy. Ooit werd hij in een week twee keer thuis gebeld door een man die hem vroeg of hij met Detectivebureau Pinkerton sprak. Auster ontkende beide keren en hing op. De man belde nooit meer terug maar Austers fantasie sloeg vanaf dat moment op hol. Wat als hij zich wel als detective had voorgedaan? In City of Glass, het eerste deel van de Trilogy, wordt dat verkeerd gedraaide nummer de vergissing die het hele verhaal op gang brengt. Een man genaamd Quinn wordt gebeld door iemand die op zoek is naar prive-detective Paul Auster. Hij belt diverse malen en de derde keer zegt Quinn dat hij inderdaad Auster is. Vanaf dat moment begint de totale gekte.

Oefeningen in waarheid is een aardig en toegankelijk boekje voor wie meer wil weten over Auster. Maar helaas hangen de anekdotes, waarvan sommige al in 1995 werden gepubliceerd in The Red Notebook, te veel als los zand aan elkaar. Wie echt in zijn leven is geïnteresseerd, kan beter het autobiografische Hand to Mouth lezen. En wie werkelijk verstrikt wil raken in een web van mysteries, moet gewoon naar de boekwinkel gaan en naar een goed boek van Paul Auster vragen. Als het toeval niet wil dat het is uitverkocht.

Paul Auster: Oefeningen in waarheid. De Arbeiderspers,

103 blz. €14,95

    • Rosan Hollak