Turken moeten Motorola 4 mld dollar betalen

Een rechtbank in New York heeft gisteren de Turkse familie Uzan, eigenaar van het Turkse mobiele-telecombedrijf Telsim, wegens fraude tot 4,26 miljard dollar aan schadevergoeding plus boete veroordeeld aan Motorola, de Amerikaanse fabrikant van mobieltjes

Dat heeft Motorola gisteren bekendgemaakt. Telsim maakt onderdeel uit van een Turks conglomeraat, dat verder aktiviteiten omspant in de energie, cement, media, bouw, staal, bankwereld, sportartikelen en internet, samen zo'n 130 bedrijven, die allemaal in handen van de familie Uzan zijn.

Volgens de rechtbank heeft de familie meer dan een miljard dollar van een lening van 1,8 miljard dollar die Motorola aan Telsim had gegeven in eigen zak gestoken en in de kas van andere firma's die zij controleert. Van het geld kocht de familie volgens de rechtbank luxe goederen, vliegtuigen, helicopters, jachten en appartementen.

In deze affaire heeft de familie volgens de rechtbank herhaaldelijk gelogen, gedreigd, gechicaneerd en valse aanklachten ingediend tegen hoge functionarissen van zowel Motorola als het Finse Nokia, dat ook zaken deed met het Turkse telecombedrijf. Motorola en Nokia spanden in januari 2002 een rechtszaak aan tegen de familie aan ten einde hun leningen van samen 2,5 miljard dollar terug te krijgen.

Indien de familie eerdere uitspraken van de rechtbank blijft negeren, waaronder de overhandiging van 66 procent van de aandelen in Telsim aan Motorola en 7,5 procent aan Nokia, dan zal zij worden gearresteerd en gevangen gezet, zo besliste bovendien de rechtbank gisteren.

Motorola werd door de rechtbank gerechtigd het toegewezen bedrag van 4,26 miljard dollar direct van de familie op te eisen dan wel beslag te leggen op de activa van het imperium van de familie, dat volgens de rechtbank 130 bedrijven omspant.

Hakan Uzan, de topman van Telsim, zei gisteren tegen het vonnis in beroep te gaan, zo berichten vandaag diverse Amerikaanse media. In eigen land ligt het Turkse imperium ook al onder vuur. De bank van de familie is onlangs onder staatstoezicht geplaatst, haar tv-zender heeft een uitzendverbod van een maand gekregen wegens propaganda en twee elektriciteitsbedrijven zijn haar ontnomen. En de Turkse premier, Erdogan, is een smaadproces tegen `godfather' Cem Uzan begonnen, die met zijn Jonge Partij politieke ambities à la Berlusconi heeft.