Traag herstel Irak: OPEC handhaaft olieproductie

De OPEC heeft gisteren op haar bijeenkomst in Wenen besloten om wegens Irak de olieproductie ongewijzigd te laten. Het besluit van het oliekartel werd alom verwacht.

Aangezien het herstel van de Iraakse olieproductie veel langzamer op gang komt dan aanvankelijk werd verwacht – volgens waarnemers niet het minst wegens sabotage en plundering van de olievelden en olieinstallaties – is volgens de OPEC voorlopig geen productieverlaging nodig. Volgens een communiqué van de OPEC, dat gisteren na de bijeenkomst verscheen, zal pas vanaf het vierde kwartaal van dit jaar en verder in 2004 het aanbod sneller toenemen dan de vraag.

De olieministers van de OPEC zouden naar verluidt tevreden zijn met de hoogte van de huidige olieprijzen.

Gisteren sloot in New York de prijs voor ruwe olie (West Texas Intermediate) op 30,62 dollar per vat en in Londen stond vandaag omstreeks het middaguur de prijs voor het toonaangevende Brent, dat tweederde van de wereldolieprijzen bepaalt, op 28,28 dollar per vat. Omgerekend naar de aanvaardbare prijsbreedte die de OPEC als maatstaf neemt komt dat in de buurt van haar maximumgrens van 28 dollar per vat OPEC-olie.

President Abdullah al-Attiyah van de OPEC verklaarde dat pas op zijn vroegst op de eerstvolgende OPEC-bijeenkomst, 24 september in Wenen, mogelijk de productiequota (nu op totaal 25,4 miljoen vaten olie per dag; een vat is 159 liter) zullen worden gewijzigd.

De olieprijzen zijn recentelijk weer fors gestegen nadat duidelijk werd dat de Iraakse olieproductie veel trager opgang komt dan aanvankelijk werd verwacht. Voor Europa is dat overigens minder nadelig dan voor de Verenigde Staten, omdat de euro ten opzichte van de dollar in waarde is gestegen en de olie in dollars moet worden betaald.

Irak was niet op de OPEC-vergadering aanwezig vandaag. De OPEC zou wachten op een internationaal erkende regering in Irak alvorens zij mede-oprichter Irak weer uitnodigt.

De de facto vigerende Iraakse olieminister, Thamir Ghadhban, heeft volgens de OPEC-president twee weken geleden tegen hem verklaard dat Irak eind dit jaar weer 2 miljoen vaten per dag zal produceren, zo meldden vandaag verscheidene media. Vóór de oorlog tegen Irak was de Iraakse olieproductie 2,8 miljoen olievaten per dag en momenteel één miljoen vaten, waarvan 650.000 voor de export. Irak beschikt na Saoedi-Arabië over de grootste oliereserves ter wereld.