Taylor wil Liberia niet snel verlaten

De Liberiaanse president Charles Taylor weigert zijn land binnen drie dagen te verlaten nadat een West-Afrikaanse is geland in de hoofdstad Monrovia. Zijn rechterhand, de minister van Economie Samuel Jackson, geeft dat vanochtend in een interview met CNN verklaard. Hij wil pas gaan als alle vredestroepen zijn gearriveerd en als er een bevredigende politieke regeling is getroffen voor de machtsoverdracht aan zijn vice-president of de voorzitter van het parlement. Daarmee komt de interventie van een West-Afrikaanse vredesmacht op losse schroeven.

West-Afrikaanse regeringsleiders hadden zich gisteren in Ghana juist akkoord verklaard met zo'n interventie. De Nigeriaanse voorhoede van een troepenmacht van uiteindelijk ruim 3.200 man zou al maandag in Monrovia kunnen arriveren. Een afvaardiging van West-Afrikaanse militaire deskundigen die de stationering kwam voorbereiden, werd gisteren door een Liberiaanse menigte al als bevrijders ingehaald. Volgens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) die de troepenmacht stuurt, was afgesproken dat Taylor het land binnen drie dagen zou verlaten nadat de eerste vredestroepen voet aan land hadden gezet. De Liberiaanse minister van Economie noemde die afspraak vanmorgen niet meer dan ,,een ontwerp-voorstel''

Er loopt een internationaal arrestatiebevel tegen Taylor omdat het VN-tribunaal in Sierra Leone hem heeft aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Maar Nigeria heeft hem asiel aangeboden, in de hoop dat zijn vrijwillig vertrek een eind aan de burgeroorlog in Liberia maakt.

Vooruitlopend op de komst van internationale vredestroepen kwam aan de gevechten om Monrovia gisteren voorlopig een einde. Rebellenorganisatie LURD belegert de stad al bijna twee weken. In die tijd zijn volgens de regering al meer dan duizend burgers gedood. Tienduizenden vluchtelingen hokken in het nationale voetbalstadion en in kerken en scholen. Er is gebrek aan water en voedsel. Goederenaanvoer over zee naar het regeringsbied ligt stil sinds de rebellen het havengebied van Monrovia en de tweede havenstad Buchanan bezetten.