Samiro is koppie koppie

Op nummer 19 van de Wandoo Top-50 staat deze week het liedje `Cousecouse' van de rapper Samiro. Samiro is Marokkaans en dit is zijn eerste hit.

Er staan de laatste tijd steeds vaker Marokkaanse rappers in de hitparade. Zo heeft Raymzter weer een nieuwe single, `Altijd Laat'. En Ali B maakte samen met zangeres Karima `Waar Gaat Dit Heen?'.

Ali B is bezorgd over de situatie in de wereld, en daarom maakte hij dat liedje. Samiro zoekt het dichter bij huis. Hij heeft het over Marokko. Dat wil zeggen, hij heeft het over iets dat iedere Marokkaan kent: couscous (Samiro noemt het `cousecouse'). Couscous is voor de Marokkaan wat aardappelen zijn voor Nederlanders.

Samiro rapt: ,,Hij is het zat en hij wil alleen die cousecouse/ geen patat, kip en ook geen appelmoes, moes.'' Samiro probeert eigenlijk hetzelfde als Raymzter vorig jaar met zijn liedje `Kutmarokkanen?!'. Allebei willen ze iets doen tegen vooroordelen over Marokkaans-zijn.

Maar bij Samiro valt dat minder op dan bij Raymzter. Samiro gaat niet schelden. Hij noemt in zijn liedje allerlei dingen op die andere Nederlanders misschien `typisch Marokkaans' vinden. Bijvoorbeeld die couscous, maar ook het rare Nederlands dat Samiro praat. Hij rapt in een soort indianen-Nederlands: ,,Deze man koppie koppie en ik make egt wel pon/ Wat jij zegge voor mij is kan mij nie schele/ Jij ben blij met 20 flippo's ik met 40 kamele.''

Dit betekent ongeveer iets als: `Deze man is slim en ik verdien heus wel geld/ Het kan me niets schelen wat je over me zegt/ Jij bent blij met 20 flippo's en ik met 40 kamelen.''

Dat laatste slaat op Marokko, waar kamelen belangrijk zijn als vervoersmiddel. Maar in Nederland heeft een Marokkaan niets aan een kameel. En hij eet heus niet alleen couscous. Ook wel eens patat of een hamburger. Waarschijnlijk vindt Samiro het stom als Nederlanders denken dat Marokkanen alleen maar couscous lusten. Toch zegt hij dat niet in zijn liedje. Samiro leert ons iets, en je mag zelf bedenken wat.

Dat is leuker dan dat iemand het je voorkauwt.

    • Hester Carvalho