Roemeense logee's in Nederland

Alexandru Petrehus (8) heeft deze week voor het eerst de zee gezien. Hij komt uit Roemenië en logeert samen met Marian Reti (6) drie weken in Nederland, bij de broertjes Jelle (6) en Sietse (4) Wind.

,,In Roemenië zijn veel kinderen die nooit op vakantie gaan'', zegt Jelle. ,,Mijn vader en moeder vonden dat zielig en wij ook wel. Daarom zijn Alexandru en Marian op vakantie in ons huis.''

De ouders van Jelle en Sietse hebben Europa Kinderhulp gebeld. Dat is een organisatie die vakanties regelt voor kinderen uit Nederland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Duitsland, Roemenië en de Oekraïne. Dat doet Europa Kinderhulp omdat de ouders van die kinderen zelf geen geld hebben, of omdat die kinderen bijvoorbeeld heel veel broertjes en zusjes hebben en daardoor niet genoeg aandacht krijgen. Zo kwamen Alexandru en Marian terecht in Nederland.

De jongens hebben een tolk bij zich. De tolk van Alexandru en Marian heet Eva. Zij vertelt dat Alexandru niets weet van zijn echte ouders en dat hij in Roemenië in een pleeggezin woont. Marians moeder is dood en nu woont hij in een kindertehuis tot zijn vader weer voor hem kan zorgen. Alletwee zijn ze nog nooit eerder in een ander land geweest. Wat ze dan doen in de vakanties? Marian speelt met zijn vriendjes uit de stad en Alexandru werkt. Net als bijna iedere familie in zijn dorp, hebben zijn pleegouders een paard, een koe en een schaap. In de vakanties zorgt Alexandru daar voor.

De Nederlandse broertjes wonen in een boerderij met een grote tuin, in een dorpje bij Hoorn. Ze hebben hun vakantievrienden al van alles laten zien. ,,We zijn naar het strand geweest en naar het zwembad'', zegt Jelle. Maar het liefst blijven Alexandru en Marian thuis. Jelle: ,,Ze willen televisiekijken. Soms wel twintig videos op een dag.''

Voor Alexandru en Marian is het huis van Jelle en Sietse al bijzonder genoeg. Alexandru had bijvoorbeeld nog nooit onder een douche gestaan waar warm water uit komt. Ook het slootje voor de deur van de boerderij vindt hij leuk. Marian zegt dat hij blij is met het opblaaszwembad en de schommels in de tuin. En met de stapels speelgoed die Jelle en Sietse hebben. Missen ze niets? ,,Jawel'', zegt Alexandru. ,,Mijn broertje.''

Jelle vindt het jammer dat hij niet makkelijk met Alexandru en Marian kan praten. Toch weet hij wel wat over Roemenië. ,,Mijn vader is er geweest'', zegt Jelle. ,,Je hebt daar heel veel modder en je zakt zo door de grond.''

Zelf is Jelle al heel vaak in het buitenland op vakantie geweest. ,,In Zweden, Finland, Denemarken, Zwitserland, Engeland, Duitsland en België. En we zijn net terug uit Ierland.'' Zou hij weleens naar Roemenië willen gaan? ,,Ja'', zegt Jelle. ,,Maar dan wil ik niet in een gezin. Ik ga liever in een tent of een hotel. Dan heb je meer rust.''

Wil jij ook een kind te logeren hebben? Bel dan Stichting Europa Kinderhulp, 0118-627974. Meer informatie: www.europakinderhulp.nl.

    • Eveline Stoel