Postbank stopt met spaarboekje

Het spaarboekje is binnenkort geschiedenis. De Postbank heeft deze week als laatste bank in Nederland de spaarvorm geschrapt. De klanten konden hun saldo na elke geldopname of storting bij het postkantoor in een boekje laten opschrijven. De Postbank houdt op met het spaarboekje bij gebrek aan belangstelling van haar klanten. ,,Zeer weinig mensen maken er nog gebruik van'', aldus een woordvoerster van de Postbank gisteren.

Bovendien neemt het besluit klanten rompslomp uit handen, aldus de bank. Naast de gang naar het postkantoor voor het storten en opnemen, moesten spaarders hun boekje voor de jaarlijkse rente opsturen naar de bank, hoewel de rente maar 1 procent bedraagt.

Sinds afgelopen maandag kunnen spaarders niet meer terecht bij het postkantoor om geld op het boekje te storten of geld op te nemen. De spaarders krijgen deze maand een brief waarin de opheffing van het systeem wordt uitgelegd.

Via een formulier kan het tegoed op een andere rekening gestort worden, ook bij een andere bank. Het boekje zal voor de saldogegevens naar de bank opgestuurd moeten worden. Nostalgische spaarders kunnen het boekje op verzoek terugkrijgen.

De Postbank schat dat er 500.000 spaarboekjes in omloop zijn. Een deel daarvan is voor de bank onbereikbaar omdat het adres van de eigenaar niet bekend is. ,,Er liggen waarschijnlijk ook boekjes bijvoorbeeld in een la van mensen die allang vergeten zijn dat ze het hadden.'' Via advertenties in de landelijke dagbladen hoopt de bank die mensen op de hoogte te brengen.

De woordvoerster van de Postbank kon niet zeggen hoeveel geld in de spaarbankboekjes staat geschreven. ,,Dat is moeilijk te zeggen, al zijn er geen enorme bedragen te verwachten.'' Wie ooit een verloren spaarboekje vindt, hoeft niet te vrezen voor zijn geld. De Postbank zal het niet opgehaalde geld reserveren voor het geval iemand zich alsnog meldt.