Poindexter vertrekt bij Pentagon

De in opspraak geraakte Amerikaanse oud-admiraal John Poindexter vertrekt bij het Pentagon. Dat heeft een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteravond gezegd.

Poindexter, adviseur van voormalig president Ronald Reagan, werd eerder deze week aangewezen als de verantwoordelijke man achter het plan om een termijnmarkt voor politieke risico's op te zetten. Het Pentagon-plan beoogde in eerste instantie 1.000 handelaren, en vanaf 1 januari 2004 tenminste 10.000 handelaren aan de markt te laten deelnemen.

Die handelaren zouden voorspellingen kunnen doen over bijvoorbeeld de dag dat er een nieuwe terreuraanslag komt, of de datum dat de Palestijnse leider Arafat wordt vermoord. Door de ,,marktbewegingen'' te volgen hoopten de plannenmakers trends te herleiden waarop nadere actie zou kunnen volgen van inlichtingendiensten.

Vanaf het moment dat het plan van het ministerie van Defensie bekend werd, kwam er een storm van kritiek los. De Democratische senator Hillary Clinton sprak over ,,handel in dood''. De Amerikaanse onderminister van Defensie Wolfowitz kondigde afgelopen dinsdag aan dat het plan in de prullenbak verdwijnt.

Poindexter werd in de Iran-Contra-affaire in de jaren tachtig schuldig bevonden aan het liegen tegen de Senaat. De affaire draaide om de geheime verkoop van wapens aan Iran, met het geld werd een verzetsbeweging in Nicaragua gesteund.

Binnen het Pentagon zette Poindexter recent omstreden plannen op om met behulp van ultramoderne computertechnologie activiteiten van potentiële terroristen in de gaten te houden.