Opnieuw klappen voor Hagemeyer

De positieve stemming op Wall Street van gisteravond kon de Europese beurzen vanmorgen niet inspireren. De meeste belangrijkste indices stonden tegen het einde van de ochtend op verlies. In Amsterdam was handelshuis Hagemeyer voor de tweede dag op rij de gebeten hond.

Hagemeyer maakte gisteren een omvangrijk halfjaarverlies bekend, en moest dat bekopen met een stevige afstraffing op het Damrak, van meer dan 14 procent. Vanmorgen ging de geseling van beleggers verder en werd het aandeel nog eens 5 procent goedkoper. Een andere verliezer was Getronics, dat lijdt onder winstnemingen. Het aandeel is weer onder 1 euro gezakt, en noteerde vanmorgen 3,3 procent lager.

Ook financiële waarden ABN Amro en Aegon moesten inleveren. ABN Amro verloor 1,29 procent, terwijl Aegon 1,39 procent goedkoper werd.

De grootste stijger onder de AEX-fondsen was dit keer ASML, dat ruim 2,6 procent hoger noteerde. Ook Numico stond op winst, van ruim 2 procent.

Corus maakte een aanvankelijk sprong van meer dan 10 procent, maar moest een deel van de winst snel prijsgeven tot een plus van ruim 5 procent. Het Brits-Nederlandse staalbedrijf krijgt 2,5 jaar langer krediet van de banken. De nieuwe overeenkomst geeft het concern het recht om 1,2 miljard euro op te nemen.

Ahold steeg 0,55 procent, nadat het supermarktconcern bekend had gemaakt dat het de verkoop van zijn Chileense dochteronderneming Santa Isabel heeft voltooid. Netto houdt Ahold rond 77 miljoen dollar aan de transactie over.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index aan het einde van de ochtend op een verlies van 0,83 punten (0,26 procent) met een stand van 316,66 punten. In Parijs noteerde de CAC-index een verlies van 0,3 procent, in Londen daalde de maatgevende FTSE-index 0,6 procent, terwijl in Frankfurt de DAX-graadmeter 0,76 lager noteerde.

De euro dook vanmorgen onder de grens van 1,12 dollar en noteerde 1,1170 dollar, tegen een slotstand van 1,1235 gisteren. Het is voor het eerst in vier maanden dat de euro zich op dit niveau bevindt.

Deze week maakte de dollar zijn grootste sprong ten opzichte van de euro in twee jaar. Ten opzichte van het pond sterling stond de euro vrijwel onveranderd op 0,6970 pond.