Oorlog jaagt groei economie in VS aan

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal fors gegroeid door toegenomen defensie-uitgaven als gevolg van de oorlog in Irak. Het ministerie van Handel heeft de groei geraamd op 2,4 procent op jaarbasis, terwijl analisten hadden gerekend op 1,5 procent.

In de twee voorgaande kwartalen groeide de Amerikaanse economie nog met een magere 1,4 procent. Toen stelden ondernemingen investeringen uit wegens de dreigende oorlog in Irak. De versnelling in de afgelopen drie maanden kan geheel worden toegeschreven aan defensie-uitgaven van de regering-Bush, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers. Die namen met 44,1 procent toe, de grootste stijging sinds het najaar van 1951, ten tijde van de Korea-oorlog. Zonder de opdrachten voor de militaire opbouw zou de economische groei slechts 0,7 procent hebben bedragen.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 33,75 punten (0,4 procent) op 9233,80 punten. De technologieaandelen deden het nog iets beter met een koerssprong van 14,23 punten bij een slotstand van 1735,14 punten. Dat betekende een winst van 0,8 procent.

Analisten zien in de cijfers bewijs dat de economie in de tweede helft van dit jaar het langverwachte herstel zal laten zien. Dan zullen de belastingverlagingen die president Bush door het Amerikaanse Congres heeft gedrukt, gaan doorwerken.

Het Witte Huis noemde de economische groei in het tweede kwartaal een nieuw positief signaal dat de Amerikaanse economie op stoom komt. Toch groeit de economie volgens president Bush nog steeds niet hard genoeg om voldoende werkgelegenheid te scheppen, zo zei zijn woordvoerder.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid gaf gisteren ook voeding aan het optimisme. Vorige week daalde het aantal aanvragen voor een WW-uitkering met 3.000 tot 388.000. Dit zou betekenen dat het aantal banen in de VS weer toeneemt. Bewijs daarvoor komt mogelijk vandaag als arbeidsmarktcijfers over de maand juli worden gepubliceerd.