Noord-Korea bereid tot wapenoverleg

Noord-Korea is bereid tot besprekingen met Zuid-Korea, China, Rusland, de VS en Japan over zijn omstreden nucleaire programma. Dit hebben functionarissen in Seoul en Moskou vanmorgen gezegd.

De Amerikaanse onderminister voor Wapenbeheersing, John Bolton, toonde zich vanmorgen op een persconferentie in Tokio tevreden met de Noord-Koreaanse toezegging. Hij wilde echter geen nadere bijzonderheden geven. Eerder hebben bronnen in Washington gesuggereerd dat de besprekingen in september in Peking zouden kunnen beginnen, waar de Amerikanen samen met de Chinezen in april al vruchteloos overleg voerden met de Noord-Koreanen.

Noord-Korea heeft lange tijd geprobeerd het overleg te beperken tot onderhandelingen met de Verenigde Staten alleen. Washington heeft dit echter steeds afgewezen met het argument dat de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea meer landen aangaat dan alleen de VS.

,,Noord-Korea heeft ons direct ingelicht omtrent zijn besluit multilaterale besprekingen te accepteren'', aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen. ,,Het was een korte boodschap en er werden geen belangrijke voorwaarden of obstakels aan verbonden.'' Eerder had in Moskou de Noord-Koreaanse ambassadeur zich al in dezelfde zin uitgelaten na een gesprek met de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Joeri Fjodorov.

Daags tevoren had Bolton in de Zuid-Koreaanse hoofdstad een harde toespraak gehouden, waarin hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il uitmaakte voor een ,,tirannieke dictator''. De Amerikaan beschuldigde Kim Jong Il ervan als een koning te leven, terwijl hij intussen duizenden mensen in de gevangenis laat gooien en miljoenen mensen honger lijden en in bittere armoede leven. ,,Voor velen in Noord-Korea is het leven een helse nachtmerrie'', aldus Bolton, die geldt als een aanhanger van de harde lijn jegens Noord-Korea. Bolton waarschuwde de Noord-Koreaane leider dat hij niet moest denken dat de vastberadenheid van de internationale gemeenschap zou verzwakken door zijn dreigementen kernwapens te ontwikkelen.

Noord-Korea zorgde vorig jaar voor opschudding in Washington en andere hoofdsteden met de bevestiging dat het bezig was kernwapens te ontwikkelen. De onrust omtrent de Noord-Koreaanse bedoelingen nam verder toe, toen het land enige tijd later besloot zich terug te trekken uit het non-proliferatiepact, dat de verspreiding van kernwapens poogt tegen te gaan.