Niet zo gedisciplineerd

Adel Benkina (28), Management, Economie en Recht aan de HvA, krijgt als prijs een summercourse in Los Angeles.

,,Ik ben nu bezig met de laatste vakken. Mijn studie duurt wat langer dan gepland, ik heb het alijd heel druk met andere dingen. Ik ben bezig een multiculturele studentenvereniging in Amsterdam op te richten en ik zit in de medezeggenschapsraad van de hogeschool.

,,Ik ben begonnen met het vwo op het Niels Stensen College in Utrecht. Die tijd heb ik echt verknald, ik werd door mijn pubergedrag van school getrapt. Het leao heb ik met moeite afgemaakt. Na het mbo ben ik gaan studeren aan de Hogeschool van Utrecht, daar zaten maar twee andere Marokkaanse studenten. Ik heb me er nooit op mijn gemak gevoeld, ik had echt het gevoel dat we weggepest werden. Een docent zei een keer tegen me: `Beter een handvol dan een land vol.' Ik heb me al gauw uitgeschreven. Op de Hogeschool van Amsterdam zijn veel meer allochtone studenten, de sfeer is hier relaxter.

,,In de Marokkaanse gemeenschap is de houding van veel ouders veranderd. Veel Marokkanen die naar Nederland zijn gekomen, waren zelf analfabeet. Zij zaten er niet mee als hun kinderen mavo of havo deden en zo snel mogelijk aan het werk gingen. De laatste jaren merk ik dat steeds meer ouders enorm gefocust zijn op de studieresultaten van hun kind. Ze leggen de lat heel hoog, want ze weten hoe het is om moeilijk rond te komen. Juist nu er een recessie heerst en dat je er met een mbo'tje niet zomaar meer komt.

,,Het heeft bij ons met rolmodellen te maken. Als een broer of nicht studeert, ziet de hele familie dat als voorbeeld. Dan wil iedereen studeren. Dat merk ik om me heen ook. Mijn zusje van 22 studeert maatschappelijk werk en dienstverlening in Utrecht, mijn nichtjes studeren nu ook. Ze vragen vaak: `hoe heb jij het aangepakt?'

,,Mijn ouders hebben vanaf het begin voor 150 procent achter me gestaan. Ze vonden het ontzettend belangrijk dat ik zou gaan studeren, dat hebben ze zelf nooit gedaan. Ik ben zó vaak mijn bed uit getrapt door mijn moeder. `En nú aan je huiswerk!', roept ze dan. Zonder haar zou ik het niet gekund hebben, want ik ben niet zo gedisciplineerd. Ik haal zessen en soms een zeven, echt een gemiddelde student. Twee dagen vantevoren begin ik een tentamen te leren. Maar ik hoef niet per se zulke hoge cijfers te halen. Ik wil manager worden, dan heb je heel andere capaciteiten nodig.''