Musea en galeries ontvingen in 2002 15,1 mln subsidie

De Mondriaan Stichting heeft in 2002 ruim 15,1 miljoen euro uitgegeven aan musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven. Dat blijkt uit het jaarverslag dat gisteren is gepubliceerd. Het bedrag is bijna 3 miljoen lager dan in 2001. De organisatie kreeg 1148 verzoeken tot steun. Daarvan zijn er 710 gehonoreerd tegen 558 projecten in 2001. De Mondriaan Stichting financierde ook aankopen mee door diverse musea via het Aankoopfonds Collectie Nederland. De duurste aankoop was vorig jaar het schilderij De pier van Boulogne-sur-mer van Edouard Manet uit 1868 dat door het Van Gogh Museum voor 7 miljoen euro werd gekocht. De stichting betaalde daar een half miljoen aan mee. Particuliere kunstliefhebbers kochten vorig jaar voor ruim 10,6 miljoen euro in galeries die vallen onder de aankoopregeling van de Mondriaan Stichting. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor. De organisatie stak zelf meer dan 862.000 euro in de regeling, zo'n 1,5 ton minder dan in 2001. Volgens de organisatie werd er wel meer, maar goedkoper gekocht.