Minister Antillen tegen `keiharde' aanpak in Tilburg

De nieuwe gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen, Maurice Adriaens, vindt het niet terecht dat Tilburg in de strijd tegen harde criminaliteit specifieke maatregelen tegen Antillianen neemt. Hij is van oordeel dat dergelijke maatregelen ook tegen andere groeperingen moeten worden genomen, als die zich misdragen.

Burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg kondigde vorige week aan dat criminele Antillianen hard worden aangepakt. Hij reageerde daarmee op de dood van de 18-jarige Tilburgse jongen Bart Raaijmakers. Vier jongens, onder wie twee Antillianen, worden verdacht de jongen op 18 juli op de Reeshofdijk te hebben beroofd en doodgestoken.

,,Ik vind het jammer dat de naam Antillianen genoemd wordt'', aldus Adriaens vanmorgen in het Radio 1 Journaal. ,,Ik heb er niets op tegen dat als er criminelen zijn, ze hard worden aangepakt. Maar om daar nou speciaal de Antillianen uit te halen, vind ik jammer. We zullen dan ook in overleg treden met de burgemeesters van de verschillende gemeentes. Laten we de Antillianen niet uitzonderen, maar kijken hoe we gezamenlijk de problemen kunnen aanpakken. Uit verscheidene onderzoeken blijkt al dat Antillianen zich gestigmatiseerd voelen in deze samenleving.''

Het Tweede-Kamerlid John Leerdam (PvdA) heeft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie en minister De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties) gisteren vragen gesteld over de problemen rondom Antillianen in Tilburg.

De vragen spitsen zich toe op de oorzaak van de problemen. Volgens Leerdam lijkt het terugdraaien van subsidies voor Antilliaanse verenigingen direct van invloed op de recente incidenten in Tilburg.

Waarnemend burgemeester J. Hamming van Tilburg wil een samenscholingsverbod op het Verdiplein in Tilburg-Noord, waar afgelopen maandag een vechtpartij plaatsvond tussen een groep Antillianen en een groep Somaliërs.

Hij zal de maatregel bespreken met het college van B en W, de politie en het openbaar ministerie. Hamming pleit ook voor een speciale ruimte voor de Somaliërs, waar ze het geestverruimende qat kunnen consumeren. Nu doen ze dat vaak op het Verdiplein.

De raadkamer van de rechtbank in Breda heeft de voorlopige hechtenis van de vier jongens die worden verdacht van het doodsteken van Bart Raaijmakers met dertig dagen verlengd.