`Minder drugs op feesten'

Het aantal gezondheidsproblemen op dansfeesten is de laatste jaren afgenomen. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde publicatie Uitgaan en veiligheid: feiten en fictie over alcohol, drugs en gezondheidsverstoringen van het Trimbos-instituut en Educare, een van de grootste aanbieders van medische zorg op dansfeesten. Met name de ongevallen waarbij XTC en speed een rol spelen namen af. In 1997 bezochten gemiddeld 14 op de 1.000 feestgangers een EHBO-post, in 2002 waren dat er gemiddeld 8 op de 1.000.

Het aantal EHBO-bezoekers dat zei drugs te hebben gebruikt nam af van bijna 60 procent in 1997 tot bijna 40 in 2002.

Een meer gematigd omgaan met XTC kan een van de oorzaken zijn van de afname van drugsgerelateerde ongevallen. Maar ook het feit dat er in XTC-pillen de laatste jaren minder stoffen worden aangetroffen die daar niet in thuishoren, kan meespelen. Daarnaast is het zo dat de organisatie van houseparty's professioneler is geworden. Zo wordt ervoor gezorgd dat het op feesten niet te warm is en zijn er relaxruimten, waar feestgangers tot zichzelf kunnen komen.