Lid van ruige rockband

De rockband Noir Désir van verdachte Bertrand Cantat staat in Frankrijk bekend om zijn agressieve rockmuziek en poëtisch geïnspireerde teksten. Cantat (31) richtte de band midden jaren tachtig op met een paar schoolvrienden in Bordeaux. Omdat hij als enige geen instrument bespeelde, werd hij de zanger. Voor zijn teksten liet Cantat zich beïnvloeden door de 19de-eeuwse dichters Mallarmé en Rimbaud. Muzikaal richtte Noir Désir zich op punk en new wave, twee stromingen die in moederland Engeland toen al een zachte dood gestorven waren. Noir Désir maakte in 1987 haar debuut. Het succes kwam begin jaren '90 met de cd Du ciment sous les plaines. De Franse jeugd was onder de indruk van de wilde podiumpresentatie van Cantat en de ruige muziek. Noir Désir stond bekend als compromisloos: de groep weigerde grote tournees te doen, en interviews moesten worden gehouden met de hele groep en niet alleen met de als charmant bekend staande Cantat. Eind jaren '90 nam Noir Désir stelling tegen de opkomst van extreem rechts, speelde op politieke manifestaties en sprak zich uit tegen ,,de haat en het racisme''. Voor de cd Des visages, des figures (2001), kreeg de band een aantal belangrijke Franse muziekprijzen.

    • Hester Carvalho