Lek na 5 jaar gevonden

Na vijf jaar speurwerk heeft de gemeente Zwolle eindelijk de oorzaak gevonden van een lek in het wegdek van een tunnel onder een spoorlijn. De aannemer heeft vijfeneenhalve meter onder het wegdek, bedekt onder een dikke laag grond, een waterbron ontdekt.

Het stromende water kon door een gat in een folielaag het wegdek opstromen, waardoor er volgens de gemeente ,,levensgevaarlijke situaties'' dreigden.

Het wegdek in de IJsselallee dreigde te verzakken, en in de winter zou de rijbaan in een ijsbaan zou kunnen veranderen.

De gemeente Zwolle wist al in een vrij vroeg stadium dát er een lek zat in het folie maar kon nooit achterhalen wat nu precies de bron van de wateroverlast was. Ook een internet-oproep onder wetenschappers om hun kennis aan te wenden had niet het gewenste resultaat.

Het dichten van het gat duurde langer dan verwacht. Verschillende reparaties, zoals speciale gel- en cementinjecties, hadden slechts tijdelijk effect.

Uiteindelijk is in overleg met TNO gekozen om een compleet nieuwe tunnelbak te bouwen. Bij de aanleg is de aannemer op de waterbron gestoten.

De extra werkzaamheden hebben zeven miljoen euro gekost. Volgens de gemeente was een nieuwe tunnelbak ook nodig geweest als de bron van de wateroverlast eerder bekend was geweest.