Groningen krijgt Joods Museum

Groningen krijgt een Joods Historisch Museum. Dat heeft een woordvoerder van de Stichting Folkingestraat Synagoge bekendgemaakt. In de Groningse synagoge komt een permanente tentoonstelling over het joodse verleden in het algemeen en dat van de joden in de stad Groningen in het bijzonder. De joodse historie wordt verteld aan de hand van de geschiedenis van vijf prominente Groningse joodse families. Veel Oost-Europese en Duitse joden trokken in vooral de 18de en 19de eeuw naar het westen en belandden in Groningen. Na de Tweede Wereldoorlog keerden van de ruim 3000 joden in Groningen slechts tweehonderd terug. Het Joods Historisch Museum opent in 2006, wanneer de synagoge honderd jaar bestaat. Naast de permanente expositie van foto's en joodse objecten, komen er een nagebouwd authentiek joods huis en een joodse winkel. Door de Moorse bouwstijl lijkt de synagoge meer op een moskee dan een joods godshuis.