EU: misbruik patent door AstraZeneca

Het farmaceutische bedrijf AstraZeneca heeft volgens Brussel het patentsysteem misbruikt om te voorkomen dat goedkopere versies van het populaire anti-maagzweer medicijn Losec op de markt zouden komen.

Het Brits-Zweedse concern heeft volgens de Europese Commissie aan nationale patentbureaus valse informatie verstrekt.

Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) kondigde gisteren de eerste stap aan in een procedure, die tot een zware boete kan leiden. De Europese Commissie kreeg in 1999 klachten van twee fabrikanten van generieke geneesmiddelen, waarna invallen werden gedaan in kantoren van AstraZeneca in Engeland en Zweden.

Volgens Eurocommissaris Monti heeft AstraZeneca bij aanvragen voor patentverlenging aan nationale patentbureaus valse informatie verstrekt over de datum waarop Losec voor het eerst op de Europese markt werd toegelaten. AstraZeneca had geen recht op zo'n verlenging van het patent met vijf jaar, omdat het medicijn op het moment van de aanvraag al te lang op de markt was.

AstraZeneca heeft ook geprobeerd de productie van goedkope versies en parallelimport van Losec te blokkeren door het medicijn niet langer in capsules maar in tabletvorm op de markt te brengen. AstraZeneca vroeg aan nationale patentbureaus de registratie van de capsules in te trekken. De produktie van de generieke versie van Losec en de parallelimport van het medicijn werd zo onmogelijk gemaakt, omdat hierbij altijd aan een geregistreerd medicijn moet worden gerefereerd.

Eurocommissaris Monti zei in een verklaring dat AstraZeneca wordt verdacht van ,,misbruik van overheidsprocedures''. Hierdoor werd de introductie geblokkeerd van goedkope medicijnen ,,die besparingen opleveren voor zowel gezondheidssystemen als patiënten''.

AstraZeneca krijgt een maand om te antwoorden. In een eerste reactie noemt het bedrijf de beschuldigingen ,,zonder grond''. AstraZeneca verwacht dit jaar voor 1,1 miljard euro aan Losec in Europa te verkopen. Als het bedrijf schuldig wordt bevonden kan de boete oplopen tot tien procent van zijn wereldwijde omzet.