Eigen flat voor ADHD-lotgenoten

Een volwassene die lijdt aan ADHD – een gedragsstoornis met hyperactiviteit – bestiert zijn huishouden als Jan Steen. ,,Het is één en al rotzooi'', zegt R. van Weenum van de Stichting ADHD Volwassenen. ,,Ze kunnen niet organiseren, niet met geld omgaan en houden zich niet aan afspraken.''

En als je tien volwassenen met ADHD onderbrengt in één appartementencomplex, zoals de stichting doet, zal de situatie niet echt anders zijn. ,,De troep blijft'', erkent Van Weenum, zelf vader van een volwassen ADHD'er. ,,Maar het voordeel is dat ze beter begeleid kunnen worden. Bovendien is er een grote behoefte aan contacten met lotgenoten.''

Mede op initiatief van de Stichting ADHD Volwassenen verrijst in Apeldoorn het eerste Nederlandse appartementencomplex voor volwassenen die lijden aan ADHD. De woningen in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen moeten in de zomer van 2004 klaar zijn.

De woongroep is onderdeel van een groter complex voor verstandelijk- en lichamelijk gehandicapten. Zorgverstrekker Siza/Dorp-groep heeft tien plaatsen voor ADHD'ers gereserveerd. Zij kunnen met behulp van hun persoonsgebonden budget een beroep doen op de in het complex aanwezige hulpverleners. De ADHD'ers hebben hun eigen appartement, maar maken gebruik van gemeenschappelijke ruimtes.

Volgens Van Weenum van de stichting ADHD Volwassenen is er grote belangstelling onder ADHD'ers en hun familie. ,,Zonder dat we reclame hebben gemaakt, hebben zich spontaan al 24 gegadigden gemeld. Voor kinderen met ADHD is veel begeleiding, maar ook volwassenen kunnen bij wonen en werken nog wel hulp gebruiken. Hun leven eindigt vaak in een puinhoop.'' In een reactie op het Apeldoornse initiatief worden er volgens Van Weenum ook in Arnhem, Zutphen en Enschede plannen ontwikkeld om woongroepen voor ADHD'ers te vormen.