Defensie bouwt aan afbouwprojecten

Het ministerie van Defensie doet nog steeds forse investerigen in militaire bases en projecten die zullen verdwijnen als de bezuinigingsplannen van het kabinet doorgaan.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de investeringen niet meer terug te draaien, omdat de opdrachten al verstrekt waren voordat de bezuiningingsplannen bekend werden.

Op de Nederlandse legerbasis in het Duitse Seedorf legt Defensie een rotonde van ruim 45.000 euro aan. Deze basis zal de komende jaren gesloten worden. In Groningen huurt het ministerie van Defensie al anderhalf jaar voor bijna 64.000 euro een pand.

De Banenwinkel van Defensie zou hier naartoe verhuizen. Dit pand wacht nog een verbouwing van ruim zes ton. Het huidige pand van de Banenwinkel kost het ministerie op jaarbasis bijna 50.000 euro.

Volgens een woordvoerder van Defensie waren de besluiten voor deze investeringen voor de bezuinigingsopreatie bekend werd, ,,hele goede beslissingen''. Ook nu zijn het volgens Defensie zeker geen nutteloze investeringen en zou bovendien het terugdraaien er van ook veel geld kosten. ,,Die rotonde in Seedorf wordt aangelegd voor de veiligheid van de Nederlandse militairen. Totdat de basis daadwerkelijk gesloten wordt, kunnen er nog heel wat ongelukken gebeuren'', aldus de woordvoerder.

De komende jaren moeten bij Defensie 9.000 van de ongeveer 70.000 banen verdwijnen. Daarnaast sluit de landmacht de basis in het Duitse Seedorf en een van de drie kazernes in Ede. Ook de luchtmachtbases Twenthe en Soesterberg gaan dicht, net als het vliegkamp Valkenburg van de marine.

Daarnaast zal het militaire materieel de komende jaren sterk gereduceerd worden. Het ministerie van Defensie moet volgens de afspraken in het regeerakkoord de komende jaren ingrijpend bezuinigen, uiteindelijk 380 miljoen per jaar.