`De Côte d'Azur is niet gevaarlijk'

Campinghouders aan de Côte d'Azur zitten met hun handen in het haar. De toeristen vertrekken als gevolg van de bosbranden, maar er is geen gevaar meer.

Minister Léon Bertrand van Toerisme loopt met een bezorgd gezicht over camping Domaine du Colombier in Fréjus. De ravage is niet te overzien. Het vuur van de afgelopen dagen heeft alles letterlijk opgegeten. Onderstellen van caravans en zwartgeblakerde stoelen en gasfornuizen liggen verspreid op het terrein.

Bertrand deelt schouderklopjes uit aan de campingeigenaar. Die zit, net als andere getroffen campinghouders, met de handen in het haar. Het departement Var is de belangrijkste vakantiebestemming in Frankrijk, met jaarlijks meer dan één miljoen toeristen in juli en augustus. In Fréjus, met 55.000 inwoners, komen zomers 90.000 bezoekers langs. Maar veel toeristen zijn als gevolg van de bosbranden die aan de Côte d'Azur woedden, naar huis vertrokken, ook al is het gevaar geweken.

,,Iedereen lijkt te vertrekken. Daarbij komt dat elke dag ongeveer drie tot vier families hun reservering annuleren, terwijl er helemaal geen gevaar is'', zegt ook Luc Andrieu, eigenaar van camping Les Clos in Bagnols-en-Fôret. Hij wijt het aan de de internationale media-aandacht voor de bosbranden, die voor het gebied geen goede reclame is, en de sensationele foto's op de voorpagina van de lokale krant. ,,Alles gebeurt op twintig kilometer hiervandaan.''

Het bureau voor toerisme in de stad Fréjus en de dienst communicatie van het gemeentehuis relativeren die beweringen enigszins. Volgens Isabelle Berend, voorlichtster van de gemeente, zou slechts 5 procent van de toeristen vertrokken zijn. ,,Maar dat cijfer is niet indicatief. Het is wat wij van de camping- en hoteleigenaars hebben vernomen'', zegt Berend.

,,Er is in dit bosrijk gebied geen gevaar voor toeristen'', verzekert ook minister Bertrand. Hij wijst op de veiligheidsmaatregelen die elke zomer van toepassing zijn, waardoor een snelle evacuatie van dorpen en campings mogelijk was. ,,De veiligheidsmaatregelen die hier van kracht zijn, leken aanvankelijk overbodig, maar hebben nu bewezen wat ze waard zijn. We hebben bewezen dat we situaties als deze de baas kunnen'', zegt hij.

Ook Jérôme Froute, directeur van het Office National du Fôret (Nationaal Bureau voor het Bos), zegt dat het gebied niet gevaarlijk is. ,,Dit is een buitengewoon jaar. Het is dertig jaar geleden dat we zoveel problemen hebben gehad.'' Var is een bosrijk gebied met weinig tot geen landbouw. De normale luchtvochtigheid bedraagt 33 procent, terwijl dat nu door de aanhoudende droogte en hitte maar 17 procent is. Daarbij komt dat er steeds minder grondwater is, vertelt hij. ,,Als je in dergelijke omstandigheden met een pyromaan te maken hebt, is het hek van de dam.''

De meeste toeristen komen volgens Froute niet in de bossen. ,,Ze zoeken het strand en de zee op. Bovendien zijn we elk jaar erg waakzaam. Zodra er een risico is, waarschuwen we de toeristen aan de hand van vlaggen bij de ingang van de bossen. Georganiseerde wandel- en fietstochten worden dan afgelast'', zegt hij.

De bossen tussen Fréjus en Roquebrune-sur-Argens zijn in vlammen opgegaan. Het gebied ziet eruit als een maanlandschap. Van over de Middellandse Zee vliegen blusvliegtuigen over de bossen. Brandweermannen proberen te redden wat te redden valt. De officiële autoriteiten in Fréjus en Roquebrune-sur-Argens zeggen dat de situatie inmiddels onder controle is en dat de toeristen hun vakantie zorgeloos kunnen doorbrengen. ,,Ze moeten beseffen dat ze hier niet in een rampgebied zullen terecht komen en dat alles zijn gewone gangetje gaat. Er is voor hen geen enkel probleem'', zegt voorlichtster Berend. Maar brandweerman Wojciech Waski zegt dat de strijd tegen de bosbranden nog niet afgelopen is. ,,Alles hangt af van de weersomstandigheden. Droog, warm weer dat gepaard gaat met de mistral, is voor ons een ramp'', zegt Waski.

Minister Bertrand beloofde steun voor de wederopbouw van de campings en benadrukte het belang van het departement als toeristische streek. Verder verzekerde de minister dat alles in het werk zal worden gesteld om de schuldige pyromanen te vinden.

    • Isabel Pierreux