Berlusconi uitgedaagd

In een grondig gedocumenteerde open brief aan Silvio Berlusconi daagt het gezaghebbende Britse zakenblad The Economist de Italiaanse premier vandaag uit antwoord te geven op een lijst vragen over vermeende corruptie in zijn verleden.

,,Ik schrijf deze brief'', zo stelt hoofdredacteur van The Economist Bill Emmott, ,,om u enkele vragen te stellen waarop het publiek naar ik meen het recht heeft de antwoorden te horen.'' The Economist stelt de vragen omdat Berlusconi in de rechtszaal niet meer met dergelijke kritiek kan worden geconfronteerd nu hij immuun is voor juridische vervolging. Het weekblad nodigt de Italiaanse premier uit publiekelijk antwoord te geven.

Het met zes dossiers gedocumenteerde artikel confronteert Berlusconi met een bijna oneindige lijst aan ongerijmdheden en malversaties. Het betreft het betalen van smeergelden aan rechters en aan vertegenwoordigers van de financiële politie, onjuistheden in Berlusconi's verdediging tegen de vele aanklachten die tegen hem liepen, het bestaan van zwart geld in een offshore netwerk van Berlusconi's bedrijf Fininvest. Maar ook vraagt The Economist zich af waarom de regering zo haastig een wet invoerde die het moeilijker maakt juridisch bewijsmateriaal uit het buitenland in processen op te nemen, en waarom een wet is ingevoerd, waardoor rechters op politieke gronden kunnen worden gewraakt.

,,De man die zegt een nieuw Italië te vormen is de representant bij uitstek van het slechtste van het oude Italië'', zo citeren vandaag alle grote Italiaanse kranten het Economist-artikel.

De officiële reactie vanuit de Italiaanse regeringsburelen beperkt zich vooralsnog tot twee regels. ,,De Italiaanse premier heeft betere dingen te doen dan The Economist lezen. Zijn advocaten zullen het blad lezen.'' Het Britse weekblad publiceerde op 28 april 2001, vlak voor de Italiaanse verkiezingen, al een aanval op Berlusconi onder de titel `Waarom Silvio Berlusconi ongeschikt is om Italië te regeren'. Dat stuk concentreerde zich op de wijze waarop Berlusconi zijn imperium zou hebben opgebouwd, mede dankzij maffiageld en ook dankzij de hulp van de wegens corruptie aangeklaagde en inmiddels overleden premier Bettino Craxi. Berlusconi reageerde op dit artikel met een miljoenenclaim wegens laster. Die aanklacht is nog onder de rechter.

Het stuk van vandaag komt een dag nadat Berlusconi zijn collega's in de laatste ministerraad voor de vakantie verzuchtend vroeg: ,,Alstublieft, schenk me een rustige augustus, laten we voorkomen dat we elkaar nog meer pijn doen.''