Bayern weer favoriet Duitse titel

De Duitse voetbalcompetitie gaat vanavond van start met het duel tussen kampioen Bayern München en het uit de Tweede Bundesliga gepromoveerde Eintracht Frankfurt. Vanaf morgen komen de acht in de Bundesliga voetballende Nederlanders in actie.

,,Het is niet de vraag of Bayern München kampioen wordt, maar wanneer dat gebeurt: in december of pas in april.'' Udo Lattek, oud-trainer van de Beierse voetbalclub, klinkt cynisch als hij moet voorspellen welke Duitse ploeg het seizoen 2003-2004 als lijstaanvoerder zal beëindigen.

De berusting bij Lattek na de huidige Bayern-coach Ottmar Hitzfeld de succesvolste Duitse trainer aller tijden is verklaarbaar. Bayern München werd in de laatste tien jaar zes keer kampioen van Duitsland, en alles wijst erop dat de Rekordmeister ook de komende jaargang heer en meester zal zijn in de Bundesliga. Vorig seizoen won de club de titel met liefst zestien punten voorsprong op de nummer twee, Vfb Sttutgart. En waar de concurrentie nauwelijks nieuwe vedetten kon kopen, bleef de dure selectie van Bayern München intact.

De club van voorzitter Franz Beckenbauer versterkte zich in de breedte en aast zelfs nog op een grote aankoop. De Champions League-winnaar van 2001 wil graag Nederlands international Roy Makaay inlijven, al houdt diens club Deportivo La Coruña vooralsnog vast aan een verkoopbedrag van 21 miljoen euro. Bayern wil niet verder gaan dan vijftien miljoen. Maar ook zonder Makaay is Bayern München de grote favoriet voor de titel met Duitse en Braziliaanse internationals als Kahn, Ballack, Deisler, Elber en Zé Roberto. Middenvelder Ballack werd onlangs voor de tweede maal op rij gekozen tot voetballer van het jaar in Duitsland.

De grote concurrenten van Bayern voor de titel zijn Hertha BSC en Borussia Dortmund. Hertha, de Traditionsverein uit Berlijn, wordt getraind door de Limburger Huub Stevens. Aanvoerder van de ploeg is de Nederlander Dick van Burik, alweer voor het zevende jaar actief in de hoofdstad van Duitsland. Hertha BSC versterkte zijn selectie onder meer met de internationals Bobic (Duitsland), Wichniarek (Polen) en Kovac (Kroatië). Bij Schalke 04, de oude club van Huub Stevens, spelen de Nederlanders Marco van Hoogdalem en Niels Oude Kamphuis. Schalke 04 wil na een slecht seizoen meespelen om Europees voetbal, en haalde trainer Heynckes binnen. De Duitse oud-international, die in het verleden furore maakte als aanvaller van Borussia Mönchengladbach en met Real Madrid de Champions League won, speelt morgen met zijn formatie de beladen thuiswedstrijd tegen aartsrivaal Borussia Dortmund.

HSV is een outsider voor de titel. De Hamburgers, met de Nederlandse aanvoerder Nico-Jan Hoogma, kenden een uitstekende voorbereiding waarin de prestigieuze Ligapokal werd gewonnen. De andere Nederlanders in Duitse dienst reiken waarschijnlijk niet verder dan de middenmoot. Doelman Rein van Duijnhoven kende afgelopen jaar een uitstekend seizoen met promovendus Vfl Bochum, en werd door weekblad Kicker uitgeroepen tot beste speler uit de Bundesliga. Bij Bochum speelt ook Anton Vriesde. Oud-Willem II-speler Delano Hill probeert met het Oost-Duitse Hansa Rostock degradatie te voorkomen, net als aanvaller Ellery Caïro van SC Freiburg. Caïro maakte deze zomer de overstap van FC Twente naar SC Freiburg, de kampioen van de tweede Bundesliga.

In die afdeling spelen overigens nog eens vijf Nederlanders, waarvan de oud-internationals Erik Meijer en Eric van der Luer (beiden Alemannia Aachen) de bekendsten zijn. Een `halve' Nederlander is spits Arie van Lent van Borussia Mönchengladbach. De uit Opheusden afkomstige Van Lent speelt al jarenlang in Duitsland en werd twee jaar geleden tot Duitser genaturaliseerd.

Bij FC Kaiserslautern staat trainer Eric Gerets aan het roer. De Belg Gerets, eerder ontslagen bij PSV, hielp zijn club uit de degradatiezone en bereikte zelfs de bekerfinale. Daardoor spelen de Pfälzer dit seizoen Europees voetbal. Gerets trok twee spelers uit de Nederlandse competitie aan: de Belgische verdediger Stijn Vreven (FC Utrecht) en de Finse middenvelder Mika Nurmela (SC Heerenveen).

De opvallendste aankoop van een club uit de Bundesliga is tot nog toe de Argentijn D'Alessandro van Vfl Wolfsburg. De centrale middenvelder van River Plate werd voor negen miljoen euro gekocht door de middenmoter. Met het oog op het wereldkampioenschap van 2006 in eigen land hoopt de Duitse voetbalbond de komende jaren op de ontwikkeling van jonge talenten. Vooral van de vorig seizoen sterk presterende aanvallers Kuranyi (Vfb Stuttgart) en Lauth (München 1860) en de middenvelders Balitsch en Bierofka (Bayer Leverkusen) wordt veel verwacht.

De gepromoveerde clubs in de Bundesliga zijn SC Freiburg en de voormalige grootmachten Eintracht Frankfurt en FC Köln. Bij de Keulse ploeg is ook nog een Nederlander actief: assistent-trainer Jos Luhukay. Hij voetbalde in het verleden voor VVV en Volendam.

    • Marcel Abrahams