Actrice Marie Trintignant overleden

Dagblad Libération wijdt er niet alleen een hoofdartikel aan, maar schuwt ook de lyriek niet. Het ,,hartstochtsdrama'' van de door haar vriend, rockster Bertrand Cantat, veroorzaakte dood van actrice Marie Trintignant leidt tot bespiegelingen over een ,,ideaal kunstenaarspaar'', dat de ,,felle emoties van muziek zonder concessie en cinema zonder compromis'' belichaamde. Het is ,,om te huilen zo droevig'', dat deze ,,tedere droom'' uiteen is gespat en is omgeslagen in een ,,reeks van de platste clichés: rockgeweld, geslagen actrices, liefde die gek maakt''.

De ontboezemingen van de krant vormen vooralsnog een uitzondering temidden van overwegend zakelijke berichtgeving over de gebeurtenissen die zich in de Litouwse hoofdstad Vilnius hebben afgespeeld. Marie Trintignant, dochter van de internationaal veel beroemdere acteur Jean-Louis Trintignant, werkte daar als hoofdrolvertolkster aan de opnamen van een televisiefilm over de Franse romancière Colette. Haar moeder Nadine Trintignant regisseerde, bijgestaan door Marie's broer Vincent als eerste regie-assistent en haar zoon Romain als produktie-assistent. Marie had in totaal vier kinderen van drie verschillende mannen.

In de nacht van zaterdag op zondag vochten Marie en haar beschonken vriend Cantat een zo hevige ruzie uit op hun hotelkamer, dat gasten hun beklag deden en personeel tot kalmte kwam manen. Cantat deed open en beloofde beterschap. Toen werd het rustig; later bleek dat hij de toen waarschijnlijk al comateuze Marie op het bed had gelegd en zelf naast haar was gaan liggen om zijn roes uit te slapen. Pas 's ochtends vroeg alarmeerde hij Vincent, die zijn zus naar het ziekenhuis bracht voor een eerste spoedoperatie. Ook Cantat werd opgenomen, omdat hij, mogelijk in een poging tot zelfmoord, een grote hoeveelheid medicijnen had ingenomen.

Cantat spreekt zelf van ,,een ongeluk, geen misdrijf'', maar de verwondingen in Trintignants gezicht wijzen op ,,excessief geweld''. Moeder Nadine heeft voor de Litouwse rechter gezegd dat haar gebleken is dat de sociaal-geëngageerde musicus vaker vrouwen heeft geslagen. Hij zit nu vast in Litouwen. Frankrijk zal waarschijnlijk om zijn uitlevering verzoeken. De toen al opgegeven Marie Trintignant werd donderdagavond op verzoek van de familie gerepatrieerd, in een door de Franse overheid gestuurd vliegtuig. Aan het eind van de ochtend overleed ze, in een ziekenhuis in Neuilly.

De betrokkenheid van de Franse regering is één van de opmerkelijke kanten van het drama. Eerder al stuurde de overheid een neurochirurg voor een tweede, `laatste hoop'-operatie. Hoewel het ook te maken zal hebben met het grotere vertrouwen dat eigen, Franse medici genieten, is de betrokkenheid van de overheid ook traditie. Het Franse staatshoofd, de premier en de betrokken minister plegen elk met een eigen communiqué publiekelijk afscheid te nemen van een overleden beroemdheid. Het gebeurt zelfs als het om een niet-Franse maar in Frankrijk woonachtige beroemdheid gaat, zoals bij het overlijden van de Amerikaanse zangeres Nina Simone, enkele maanden geleden. Het feit dat het nu om een lid van een acteursdynastie gaat, maakt de overheidsbetrokkenheid alleen maar vanzelfsprekender.

    • Pieter Kottman