Abrikozenjam met vlierbloesemsiroop

Vorige zomer was er een geweldige aanvoer van heerlijk sappige abrikozen. Ze waren rijp, zoet en van een prachtig diepe kleur met rozerode koontjes. Zo lekker had ik ze lang niet gegeten in Nederland. Voor abrikozen moet je bij Turkse winkels zijn, daar zijn ze in 's zomers vele weken achtereen verkrijgbaar; in feite zolang als er ergens in het Midden-Oosten of Europa abrikozen aan een boom hangen. De toevoeging van vlierbloesemsiroop was een probeersel dat mij goed is bevallen. De verfijnd rinse smaak van die siroop frist de jam op terwijl het delicate aroma van de vlierbloesem de pot uit geurt. Vorig jaar verkocht Bakkerij Anneé in Amsterdam flesjes vlierbloesemsiroop maar die was niet zo fris als hij kan zijn. Beter maar zelf aan de slag ieder voorjaar, de siroop is heel eenvoudig zelf te maken (zie NRC Handelsbladkookboek 4). De jam wordt als volgt gemaakt. Doe de suiker in een ruime, lage pan, voeg het water toe en wacht tot het water de suiker volledig heeft bevochtigd. Breng het mengsel al roerend aan de kook op hoog vuur en laat enkele minuten doorkoken tot de luchtbellen aan het oppervlak de grootte van een eurocent benaderen; dit stadium wordt in de Franse keuken grand boulé genoemd. Voeg de abrikozen toe en breng het mengsel weer aan de kook. Laat het dan vanaf de kook 9 minuten op een halfhoog vuur, onder regelmatig omroeren, doorkoken. Wie een dubbele hoeveelheid jam in een keer wil koken moet een dubbele kooktijd aanhouden. Zodra het schuim aan het oppervlak vrijwel geheel is weggetrokken en de jam zichtbaar wordt, is hij over het algemeen tot de juiste dikte ingekookt. Wie van zeer dikke jam houdt (dat is jam die na afkoeling en verstijving van de lepel moet worden geschud) kookt hem nog 1-2 minuten langer. Draai het vuur uit, wacht een halve minuut en roer dan de vlierbloesemsiroop door de gloeiendhete jam. Giet de jam meteen over in schone jampotten, doe het deksel erop en zet de potten op hun kop. De hitte van de jam doodt eventuele bacteriën op het deksel. Zet de potten na 10 minuten rechtop.

    • Florine Boucher