Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Livestro weg als directeur denktank

De conservatieve denktank Edmund Burke Stichting heeft zijn directeur Joshua Livestro ontslagen. Livestro stond al sinds half april op non-actief.

Dat heeft het bestuur van de Burkestichting bekend gemaakt. Livestro is mede-oprichter van de Edmund Burke Stichting, die sinds 2001 de verbreiding van een conservatief gedachtegoed in Nederlandse politiek en samenleving nastreeft.

Eerder werkte Livestro als medewerker van de liberale Eurocommissaris Bolkestein in Brussel en bij de Conservatieven in het Verenigd Koninkrijk.

Reden voor het ontslag, dat door de kantonrechter is bekrachtigd, ligt ,,in de zakelijke sfeer'', aldus het bestuur. Een woordvoerder wil geen verdere mededelingen doen over de inhoud van het conflict.

Mede-oprichter Bart-Jan Spruyt, die aanblijft als, nu enige, directeur van de Burkestichting, preciseert desgevraagd dat het conflict ,,heel de organisatie van het werk'' betrof. ,,Als je gaat samenwerken maak je afspraken, die moet je nakomen.'' Livestro was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. Overigens was de gebrekkige communicatie mede oorzaak van de gerezen problemen met de stichting. Woordvoerder Van der Haar: ,,Livestro is wat communicatie betreft nog niet in de 21ste eeuw aangeland.''

Livestro zwengelde de afgelopen jaren discussies aan over het `conservatieve moment' dat in zijn ogen was aangebroken door toenemende ideologische en politieke verwarring in de verschillende politieke partijen. De VVD moest van hem naar rechts.

Vanuit de Burkestichting trad de laatste tijd steeds vaker met name Spruyt op als belangrijkste woordvoerder.