Nederlaag Duitse stakers

De Duitse vakbond IG Metall heeft in de strijd om een kortere werkweek in Oost-Duitsland een verpletterende nederlaag geleden. Na zestien uur onderhandelen met werkgevers verklaarde vakbondsvoorzitter Klaus Zwickel zaterdag: ,,De bittere waarheid is dat de staking is mislukt.'' Nog nooit eerder heeft de machtige IG Metall zo weinig bereikt met een staking.

Met stakingen bij metaalbedrijven in Saksen, Berlijn en Brandenburg probeerde IG Metall vier weken lang de werkgevers te bewegen de werktijd in de nieuwe deelstaten te verlagen van 38 tot 35 uur. In de oude deelstaten geldt al een werkweek van 35 uur. De werkgevers vonden arbeidstijdverkorting onverantwoord. De loonkosten zouden er met 8 procent door stijgen en de door massawerkloosheid geteisterde nieuwe deelstaten zouden een belangrijk concurrentievoordeel verliezen.

De metaalverwerkende bedrijven in Saksen en Brandenburg zijn belangrijke leveranciers van de automobielindustrie. In de derde stakingsweek moest BMW twee fabrieken in Beieren sluiten omdat er geen versnellingsbakken meer werden aangevoerd. De tienduizend getroffen werknemers in Beieren konden maar weinig begrip opbrengen voor hun collega's in het oosten. Daar kwam nog een bij dat politici van rechts en links openlijk kritiek leverden op de staking te midden van een economische crisis.

Binnen IG Metall staat de positie van vice-voorzitter Jürgen Peters, een van de stakingsleiders, nu ter discussie. Zijn voorgenomen opvolging van Klaus Zwickel in oktober is twijfelachtig geworden.