Kartelpolitie beboet bedrijven flink meer

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vorig jaar voor bijna 100 miljoen euro boetes opgelegd. Een jaar eerder bedroeg het boetebedrag nog, omgerekend, 158.823 euro.

De `kartelpolitie' wikkelde in 2002 zes zaken af door 21 boetes uit te delen. De grootste sanctie betrof die tegen vijf mobieletelefoniebedrijven, die samen voor 88 miljoen euro werden bestraft. In 2001 beboette de NMA negen bedrijven in vier zaken.

Dat blijkt uit het vanmiddag gepresenteerde NMa-jaarverslag over 2002. Daaruit blijkt ook dat de toezichthouder twee maanden geleden vervolgonderzoek is begonnen naar de tarieven die aanbieders van mobiel bellen rekenen voor de afwikkeling van telefoongesprekken met abonnees op het vaste netwerk.

De NMA stelde vorig jaar al vast dat de consument te veel betaalt voor bellen van `mobiel' naar `vast'. Op grond daarvan kregen KPN, Vodafone, T-Mobile, Orange en Telfort wegens misbruik van hun machtspositie samen 88 miljoen euro boete. De Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, zou daarna bekijken welke stappen er nodig zijn voor verbetering van de situatie, maar liep vast op tientallen procedures die de betrokken bedrijven tegen de telecom-autoriteit aanspanden. De NMa verwacht eind deze zomer klaar te zijn met het vervolgonderzoek.

De NMa hield zich vorig jaar ook bezig met fraude in de bouwwereld. Dat leidde tot vijf rapporten wegens vermeende afspraken.

Verwacht wordt dat de begin dit jaar opgestapte directeur-generaal Kist na de zomer een vervanger zal hebben gekregen.