Fraude in VS treft Alstom

Een Amerikaans dochterbedrijf van de Franse machinebouwer Alstom heeft met de cijfers geknoeid. Het concern heeft daardoor ,,significant'' meer verlies geleden dan tot nu toe was aangenomen.

Dat heeft Alstom vanmorgen bekendgemaakt. Het bedrijf treft een extra voorziening van 51 miljoen euro. De onderneming is onder meer producent van de treinen in Frankrijk. Alstom moet de boeken van ATI, Alstom Transportation Inc, herzien. ATI's senior vice president en de vice president, verantwoordelijk voor de financiën, zijn tijdelijk geschorst in afwachting van verder onderzoek.

Het verlies van Alstom over het boekjaar 2002-2003 bedroeg al 1,38 miljard euro. De extra last komt hier nog bovenop. Nadat de concernleiding dit nieuws vanmorgen had bekendgemaakt, zakte de beurswaarde van Alstom ruim 5 procent op de beurs van Parijs.

ATI krijgt waarschijnlijk bezoek van opsporingsambtenaren van de Amerikaanse financiële autoriteiten, SEC, en van het ministerie van Justitie. Interne accountants van Alstom zijn op de onregelmatigheden gestuit. Ze constateerden dat gemaakte kosten buiten de boeken werden gehouden en dat te laag geraamde kosten niet werden gecorrigeerd. Dat gebeurde bij ATI's fabriek in Hornell bij New York, waar Alstom de laatste jaren fors heeft geïnvesteerd.

De affaire is een nieuwe loot aan de reeks van boekhoudschandalen die de afgelopen twee jaar naar buiten zijn gekomen. In Nederland raakte supermarktconcern Ahold in de problemen als gevolg van boekhoudfraude bij enkele van zijn Amerikaanse dochters.