De wijde uithalen van Kane

Hij loopt als een mannequin, zingt hemelbestormende ballades en praat in een mengvorm van Nederlands en Engels: de Haagse zanger Dinand Woesthoff heeft alles van een internationale rock-ster. Zijn groep Kane gaf zaterdagavond voor 32.000 mensen een uitverkocht concert in de AmsterdamArena. Daarmee is in Nederland het hoogst mogelijke wel bereikt. Dat er bij het openingsnummer een Nederlandse vlag werd gehesen kon in de context van een voetbalstadion dus maar één ding betekenen: Wij zijn kampioen.

Om direct die suggestie te wekken is voorbarig. Want er waren nog altijd een paar onzekere factoren. Heeft Kane genoeg sterke nummers voor een twee uur durend stadionconcert, bijvoorbeeld. Of: hoe verhoudt de galm van de Arena zich tot die in Woesthoffs stem? Want het voornaamste kenmerk van de muziek van Kane zijn Woesthoffs wijde uithalen. In ieder liedje komt een moment waarop zijn zang tot onbereikbare einders lijkt te moeten doordringen. Bij Bono van U2 kun je daarin een spirituele bedoeling vermoeden, bij Woesthoff ligt dat anders. Soms zijn de galmende uithalen effectief, als tegenhanger van zijn stoere geluid in de rest van het nummer. Maar op andere momenten lijkt Woesthoff de kaatsende klank te gebruiken als een soort stopwoord.

In de Arena was Woesthoffs stem prominent naar voren gemixt. De begeleiding kreeg ruggegraat van drummer Martijn Bosman, terwijl de rest van de instrumenten, waaronder het orgel van gastmuzikant Nico Brandsen, leek samengesmolten tot één uitwaaierende geluidsstroom.

De meeste nummers van Kane hebben zo'n beetje hetzelfde mid-tempo. Die eenvormigheid ging zich na verloop van tijd wreken. Na de imposante opening met het sterkste nummer, So Glad You Made It, leek het publiek direct gewonnen. Maar in het midden zakte de stemming in, totdat Dinand zich via een plankier tussen het publiek waagde, en zo diverse meisjes er weer bovenop hielp.

Toen volgden een geslaagd duet met Ilse DeLange en een sober begeleide ode aan zijn vrouw: Our Hearts Will Beat As One, dat verassend overging in een duister electronisch slotstuk. Kane, dat vorig jaar al optrad in de Ahoy-hal, heeft hiermee bewezen dat het de Arena kan volkrijgen. Nu is er nog de behoefte aan een afwisselende show.

Concert: Kane. Gehoord: 28/6 Arena, Amsterdam.