Principeakkoord over terugtrekking Israël

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars hebben gisteren een principeakkoord bereikt over de terugtrekking van Israëlische militairen uit Gaza en Bethlehem. Tevens hebben de drie belangrijkste Palestijnse moslimextremistische groeperingen een bestand van drie maanden aangekondigd.

Hoewel de details van het Palestijns-Israëlische akkoord volgens de Israëlische krant Ha'aretz morgen verder zullen worden besproken, hebben de Verenigde Staten het nieuws al verwelkomd. ,,Dit is een heel positieve ontwikkeling'', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die deze week op bezoek was in Israël. Hij noemde het principeakkoord ,,de soort impuls waar de president [George Bush] en andere leiders om hebben gevraagd.''

Volgens de Israëlische publieke omroep zal mogelijk maandag of dinsdag al worden begonnen met de Israëlische terugtrekking uit het noorden van Gaza. Later zou Bethlehem volgen waarna de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in handen komt van de Palestijnen. Terugtrekking van de Israëlische troepen was een voorwaarde van Hamas voor een bestand.

Het nieuws over de voorgenomen terugtrekking komt op het moment dat de leider van Hamas, sjeik Ahmed Yassin, publiekelijk heeft bevestigd dat de organisatie bereid is aanslagen op Israëlische doelen voor de duur van drie maanden te staken. Yassin maakte die beslissing gisteren zelf bekend, en zei dat zijn groep de Palestijnse premier Mahmoud Abbas al heeft ingelicht. Over de overeenkomst werd eerder deze week al gespeculeerd.

Ook Al-Fatah, de beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat, toonde donderdag bereidheid tot een staakt-het-vuren van drie maanden. Maar de beweging stelde als voorwaarde dat Israël op zijn beurt de aanslagen op Hamas-leiders dient te staken. De moslimextremistische beweging Islamitische Jihad heeft zich bij het voornemen van Hamas en Al-Fatah aangesloten. Volgens een anoniem militielid, tegenover het Amerikaanse persbureau AP, zal een trilaterale overeenkomst over de kwestie eerstdaags worden gepresenteerd.

Belangrijk is ook dat de radicale Hamas-leider Abdel-Aziz al-Rantisi, die twee weken geleden maar net ontkwam aan een Israëlische aanslag op zijn leven, instemmend heeft gereageerd op de overeenkomst. ,,Ik geloof dat het een goede overeenkomst is die de belangen van het Palestijnse volk dient, de Palestijnse eenheid in stand houdt en de mogelijkheid van verzet overeind laat'', aldus al-Rantisi.

President Bush was enkele dagen geleden minder opgetogen over een mogelijke overeenkomst tussen de radicale Palestijnse groeperingen. ,,Ik geloof het pas, wanneer ik het zie'', zei hij desgevraagd. Ook minister Powell bleef gisteren voorzichtig. Hij sprak van ,,de vele stappen die nog gezet moeten worden om er voor te zorgen dat deze kans en het begin van een lang proces niet verloren gaat.'' De Verenigde Staten hebben aangedrongen op de volledige ontmanteling van Hamas.