Koersen Wall Street lager na macrocijfers

De effectenbeurs in New York heeft de week in een negatieve stemming afgesloten. De Dow-Jonesindex sloot gisteren op 9006,98 punten. Dat is een daling van 72,06 punten, ofwel 0,8 procent. De schermenbeurs Nasdaq sloot 6,67 punten (0,4 procent) lager op 1627,34 punten.

Tegenvallende cijfers over de consumentenbestedingen en een dalend consumentenvertrouwen in de maand juni bepaalden gisteren de stemming op de beurs in New York. De consumentenbestedingen in de VS gingen in mei wel omhoog maar minder dan verwacht.

Slechts drie van de dertig fondsen in de Dow-Jonesindex boekten winst. Sigarettenfabrikant Altria won 1,9 procent, gevolgd door woonwarenhuisconcern Home Depot (plus 0,7 procent) en het industriële conglomeraat United Technologies (plus 0,2 procent). Grootste dalers waren AT&T met een verlies van 2,9 procent en Honeywell International en International Paper (beiden min 2,3 procent).

Ook op technologiebeurs Nasdaq hadden de verliezers de overhand. Dalers waren onder meer Nortel Networks en Extreme Networks. Bij de stijgers zaten Applied Materials en EMC.

De dollar verloor iets ten opzichte van de euro. Bij het slot van de beurs in de Verenigde Staten was een euro 1,1420 dollar waard. Aan het einde van de handelsdag in Amsterdam was dat 1,1405 dollar.

In Europa was de stemming op de effectenbeurzen gisteren een stuk positiever. In Amsterdam stond de AEX-index de hele dag hoger en eindigde op 298,02 punten, 1,78 procent hoger dan het slot van eergisteren. Elders in Europa bleven de winsten bescheiden. In Parijs sloot de toonaangevende CAC-index op een winst van 0,2 procent, terwijl de maatgevende FTSE-index in Londen 0,7 procent hoger sloot. De DAX-index in Frankfurt week af van zijn concurrenten. De belangrijkste graadmeter in Frankfurt noteerde uiteindelijk een half procent lager.

In de Franse hoofdstad was de fabrikant van bouwmaterialen Saint Gobain de grootste stijger met 4,7 procent.