Brief in bh betekent in Cuba celstraf

Een Cubaans koppel, dat in de Verenigde Staten woont, wordt al meer dan drie maanden vastgehouden door de Cubaanse overheid. Veiligheidsagenten hadden een anti-Castro brief gevonden in de bh van de vrouw toen de twee het land wilden verlaten.

Drie maanden geleden reisden Maria en Arcel Cardoso met hun twee dochters naar het Cubaanse Camagüey. Het gezin zou twee weken vakantie doorbrengen bij familie. Maria had de brief gekregen van haar broer, die eveneens is opgepakt. De Cubaanse overheid weigert enige informatie te geven en wil niet dat de familie in Miami een advocaat voor Maria en Arcel onder de arm neemt.

De VS zeggen dat ze zich niet rechtstreeks met de zaak kunnen bemoeien. Het gezin woont wel in de VS, maar ze zijn geen Amerikaanse staatsburgers. ,,Wettelijk kunnen we niets ondernemen. Als ze de Amerikaanse nationaliteit hadden, zouden we van onze consulaire rechten gebruik kunnen maken, maar in dit geval kan dat niet'', zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Familieleden in Miami zorgen nu voor de twee dochters. ,,We willen alleen maar dat onze ouders snel weer thuis zijn'', zegt Lizandra Fernandez, de oudste dochter van Maria en Arcel, die bang is dat ze haar ouders nooit meer zal terug zien. De familie doet nu een beroep op de media en de Amerikaanse regering om de twee vrij te krijgen. De familie verbreekt haar stilzwijgen omdat ze vrezen voor de veiligheid en gezondheid van de gevangenen.

Antonio Jorge, professor economie en internationale betrekkingen aan de Florida International University, zegt in een gesprek met de krant The Miami Herald dat het niet de eerste keer is dat inwoners van de VS om duistere redenen in Cuba worden vastgehouden. ,,Als je daar geboren bent, eist Cuba soevereine burgerschapsrechten over jou, zelfs als je ergens anders genaturaliseerd bent'', aldus Jorge.