Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage uit Zimbabwe, een land dat balanceert op de rand van de afgrond. Er is geen eten, geen brandstof en het inflatiepercentage is een van de hoogste in de wereld. Robert Mugabe houdt zijn land onverminderd in een ijzeren greep. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Gesprek met oud-Ajaxtrainer Leo Beenhakker over geweld en intimidatie. Hij praat uitvoerig over de bedreigingen aan zijn adres en het incident bij FC Twente, toen supporters hem molesteerden. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Reportage over door de rechter veroordeelde onschuldige mensen, en een studiogesprek over hoe dit is te voorkomen. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Kaap de Goede Hoop. Herhaling van een aflevering uit begin van dit jaar met o.a. filosoof David Elders die uitvaartondernemer werd. Elders vertelt hoe met name een openbare crematie in India hem tot dit vak inspireerde. Ned.3, 19.30-20.00u.

AMUSEMENT & KUNST

Passie voor de Hermitage: Kwetsbare kunst in tijden van dictatuur. Vierde deel van een serie over het museum Hermitage in St. Petersbrug. In de jaren dertig deed Stalin de topstukken van de collectie als kapitalistische stukken in de uitverkoop. Ned.3, 21.28-22.00u.

Andermans veren op bezoek bij. In deze aflevering over cabaret een bezoek aan zanger Rob de Nijs. Hij blijkt een groot fan van Ramses Shaffy. Ned.1, 21.33-22.15u.

FILM

Joe Versus the Volcano (John Patrick Shanley, 1990, VS). Vluchtige romantische fantasy met Tom Hanks als een hopeloze hypochonder die door grotesk toeval zichzelf terugvindt. En Meg Ryan in een driedubbelrol als de drie vrouwen van zijn leven. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Shoot To Kill / Deadly Pursuit (Roger Spottiswoode, 1988, VS). Verzorgde thriller, waarin berggids Tom Berenger politieman Sydney Poitier in de binnenlanden van Brits-Columbia bijstaat tijdens jacht op ontsnapte misdadiger. Schurk heeft Berengers vriendin Kirstie Alley gegijzeld. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Saturday Night Fever (John Badham, 1977, VS). Succesvolle en invloedrijke, op het ritme van de muziek van de Bee Gees geschreven discofilm maakte van John Travolta universeel tieneridool. Winkelbediende uit Brooklyn zoekt alle heil in de disco, maar doorziet gaandeweg de ijdelheid ervan. V8, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Boogie Nights (Paul Thomas Anderson, 1997, VS). Zie tv-vooraf. Net5, 22.25-1.15u., onderbroken door reclame.

Littekens (Arch Khetagouri, 2003, Ned.) Eindexamenfilm van de Film en Televisie Academie over een man die probeert weg te vluchten van zijn herinneringen. De Georgische acteur Irakli Apakidze leert door een toevallige ontmoeting met een kind dat verleden te accepteren. Ned.3, 22.50-23.22u.

Wilde mossels (Erik de Bruyn, 2000, Nederland). Eigenwijs regiedebuut van acteur-muzikant De Bruyn over lamlendigheid en de veilige beschutting der verveling op Schouwen-Duiveland. Fedja van Huêt worstelt als een Zeeuwse Hamlet met de geest van zijn overleden vader, de bezitterige liefde van zijn verre van onbaatzuchtige moeder (Will van Kralingen) en de keuze tussen Zijn en Niet Zijn. Ned.3, 23.22-1.28u.

La buena vida (David Trueba, 1996, Sp./Fr.). Charmante tragikomedie over de groeipijnen van een adolescent die zijn beide ouders verliest, precies op het moment waarop hij ontmaagd gaat worden door een hoertje. Canvas, 23.55-1.40u.

Deep Rising (Stephen Sommers, 1998, VS). Verrukkelijke griezelfilm biedt enorm voorspelbare melange van Titanic, Under Siege, The Abyss en Anaconda. Gammele piratenschuit van Treat Williams entert luxe cruiseschip waarvan de meeste passagiers (op o.a. Famke Janssen na) zijn opgeslorpt door een gigantische inktvis. BBC1, 0.10-1.55u.

RADIO

Kunststof. Fotograaf en historicus Jan Banning die jarenlang de gevolgen van oorlogen in beeld brengt voor kranten en bladen praat over zijn fotoboek Sporen van de oorlog met overlevenden van de Japanse bezetting in WO II onder wie zijn eigen vader. Radio 1, 19.04-20.00u.

Kamerbreed. Uit het Overijsselse Losser gesprekken over het werken en leven in de grensstreek met o.a. Europarlementariër Max van den Berg (PvdA) en loco-burgemeester van Losser Jan Nijhuis. Morgen, Radio 1, 11.04-012.00u.