Russisch gas dwars door Nederland

Rusland en Groot-Brittannië willen een gaspijpleiding gaan aanleggen tussen beide landen. Het project, dat 5 miljard euro gaat kosten, heeft gevolgen voor Nederland omdat het gas door ons land moet via het netwerk van de Gasunie.

Rusland en Groot-Brittannië tekenden gisteren een intentieverklaring over de bouw van de pijpleiding. De landen hebben beide baat bij het akkoord: Rusland heeft enorme gasreserves en de Britten raken snel door hun gasvoorraad heen en moeten over vier jaar gas gaan importeren om aan de vraag te voldoen.

De pijpleiding, die in 2007 operationeel moet zijn, zal beginnen in Siberië, loopt ten zuiden van Sint Petersburg en daarna over de bodem van de Baltische Zee naar het noorden van Duitsland. Daar komt de pijpleiding weer aan land waar het gas via het bestaande Duitse en Nederlandse netwerk naar de Noordzee zal gaan. In Noord-Holland, bij de wadplaat Balgzand ten noordoosten van Den Helder, moet een leiding komen naar het Britse Bacton. De oversteek van de Noordzee hoeven de Britten en Russen niet zelf te doen. De Gasunie, een joint-venture van de Nederlandse overheid, Shell en ExxonMobil, is al van plan deze pijpleiding van 500 miljoen euro te bouwen en praat momenteel met bedrijven die willen investeren in de leiding. Gasunie wil zelf meedoen met de bouw van de leiding door de Baltische Zee.

De Gasunie wil graag dat het Russische gas via Nederland gaat en probeert concurrentie van de Belgen, die al een gasverbinding hebben met de Britten, af te weren. ,,Dit wordt de slagader van Europa op het gebied van gas, daar moet je bij betrokken zijn'', aldus een woordvoerder van de Gasunie. Als het gas via het bestaande netwerk vloeit moeten er wel maatregelen genomen worden om de capaciteit te vergroten, aldus de woordvoerder van de Gasunie.