Playbacken voor de badkamerspiegel

,,Hoe kleiner geluk, hoe eerder bereikt'', citeert dichteres Anneke Brassinga haar eigen woorden in de danstheatervoorstelling Mooi van de groep Aya. Met haar schrikachtige en delicate verschijning fladdert de met dichtprijzen gelauwerde Brassinga (1948) mee in een choreografie van Wies Bloemen (1956), artistiek leider van Aya. Samen met regisseur en actrice Annemarie Prins (1932) vormen de `oude' en bekroonde rotten in hun vak een trio dat associaties oproept met de drie Shakespeariaanse heksen. Ze doen bij tijd en wijlen wijselijk maf en vertellen ieder op eigen wijze over de liefde, de dood en de pijnlijke schoonheid van het vergankelijke leven.

Wies Bloemen nodigde Brassinga en Prins uit vanwege hun ongepastheid omdat daarin voor haar de kern van esthetiek ligt. Bloemen danst playbackend op de tearjerkers van Jacques Brel of de swing van Prince. Het grappige is dat idiote voor-de-spiegel-in-de-badkamer-dansjes zelden het podium halen, maar Bloemen zorgt er in haar expressiviteit voor dat het aanstekelijk werkt. Met haar stevige stem haalt ze zingkrijsend uit of smeert ze zich op Afrikaanse wijze in met natte klei om vervolgens monstertje te spelen voor het publiek. Dergelijke (kinderlijke) privé-uitingen vormen een mooi contrast met de wijze blikken van nestor Annemarie Prins en de even ijle als zakelijke poëzievoordracht van Anneke Brassinga. Soms duikt ze als een vogeltje weg om dan genadeloos toe te slaan met haar gedichten. Het is een komisch trio. Wanneer Brassinga uitgeteld van het dansen op de vloer ligt, speelt de eveneens rondjoggende Prins doktertje met een microfoon en onderzoekt ze de geluiden die Brassinga's lichaam kan maken.

De condition humaine c.q. femme trekt in Mooi voorbij in grote kunst en kleinkunst. Het tikje vreemdheid is lekker en het gáát ook nog eens ergens over. Het enige minpuntje aan deze verrassende bonbon is dat de rol die voor Annemarie Prins is weggelegd relatief klein is. Maar verder: drie persoonlijkheden die onbehagelijk behagen. Mooi hoor.

Voorstelling: Mooi. Concept: Wie Bloemen. Met: Annemarie Prins, Anneke Brassinga en Wies Bloemen. Gezien: 25/6, Danstheater Aya Amsterdam alwaar t/m 28/6. Inl: 020 3868574